Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije u saradnji sa EU info kutkom u Novom Sadu ogranizovali su prezentaciju programa „Evropa za građane i građanke” kojoj su prisustvovale organizacije civilnog društva, jedinice lokalne samouprave, obrazovne i kulturne institucije i drugi zainteresovani.

Prisutni su imali priliku da se bliže upoznaju s programom,  sa njegovom strukturom i rokovima za podnošenje predloga projekata. Takođe, uputili su se u dosadašnje rezultate učesnika iz Srbije.

 „Evropa za građane i građanke” pokušava da doprinese razumevanju Evropske unije, njene istorije i različitosti, kao i promocija evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou EU.

Inače, ovaj program od novembra 2012. godine otvoren je i za Republiku Srbiju i ima za cilj promovisanje saradnje između zemalja učesnica u različitim oblastima koje su vezane zajedničkim politikama.

Programi Evropske unije su prvenstveno namenjeni zemljama članicama, ali i zemljama koje su u procesu pristupanja za članstvo.

Članstvo u „Evropa za građane i građanke“ omogućava organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave da konkurišu za sredstva. Godišnji iznos članarine se obezbeđuje iz budžeta Republike Srbije, odnosno iz budžeta Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i iz sredstava pretpristupne pomoći, a sve sa ciljem da promoviše evropski identitet i građanstvo.