Jelena Zorić, novinarka i reporterka televizije N1, bila je gošća novog Medijskog prelistavanja koje je u online formatu organizovao EU info kutak Niš.

U fokusu razgovora ovoga puta bilo je medijsko izveštavanje na temu nasilja, sa osvrtom na Globalnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja se obeležava od 25. novembra do 10. decembra.

Kada se izveštava o nasilju, često vidimo u medijima da se pribegava sencazionalizmu, iznose detalji zločina, narušava privatnost i dostojanstvo žrtve i neretko relativizuje ili opravdava zločin, a čitaoci stavljaju u poziciju voajera.

Kako se boriti protiv nasilja i koja je uloga medija? Kako unaprediti rodno osetljivo medijsko izveštavanje i otkloniti  seksizam i diskriminatorni govor u medijskom prostoru. Gde je odgovornost novinara, a gde čitaoca? Zašto su bitni društveno odgovorni mediji u borbi protiv diskriminacije?

O ovim temama, kao i ostalim aktuelnostima koje su u medijima obeležili minuli period, razgovarali smo sa Jelenom Zorić. Kompletan snimak prelistavanja pogledajte u nastavku.

*Ideja niškog EU info kutka je da za svako „Medijsko prelistavanje sa…“ ugostimo po jednog stručnjaka iz oblasti medija koji će sa publikom otvoreno razgovarati o značajnim temama o kojima su mediji u minulom periodu izveštavali.

Prethodno su naši gosti bili urednica servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, novinar i voditelj Dragan Ilić, a zatim u online formatu dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Izveštaje sa tih događaja pročitajte na našem sajtu:

Medijsko prelistavanje u Nišu, za bolje razumevanje vesti

Dragoljub Petrović – Mediji moraju da budu savest društva

Dragan Ilić u Nišu: Moramo da vežbamo dijalog

Od Brisela do Niša – prelistavanje medija sa Dušanom Gajićem

Naslovna fotografija: N1

Share and Enjoy !

0Shares