Info dan o prikupljanju sredstava iz međunarodnih i EU fondova održan je predstavnicima više od 20 organizacija koje se bave mladima u EU info kutku u Nišu. Prezentovani su programi ,,Evropa za građane i građanke’’, ,,Erasmus +’’, ,,Kreativna Evropa’’ i ,,IPA program prekogranične saradnje Srbija-Bugarska’’.

Marina Tadić iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije je, govoreći o pragramu ,,Evropa za građane i građanke’’ istakla da su ,,opšti ciljevi programa doprinos razumevanju EU, njene istorije i različitosti, kao i promovisanje evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou Unije’’.

Predstavljajući Erazmus plus programe koji se odnose na obrazovanje, mlade i sport, moderatorka Ana Pecarski istakla je da su organizacije i institucije u Srbiji najveći korisnici sredstava od svih zemalja u regionu.

Sa ciljem da Evropa zadrži status kolevke kulture, formiran je program Kreativna Evropa. Programski menadžer Deska Kreativna Evropa Milan Đorđević navodi tri prioriteta Kreativne Evrope – razvoj publike, mobilnost i kreativne industrije. ,,Ultimativni ciljevi programa su animacija publike i modernizacija sistema kulture, odnosno stvaranje novih profesija na polju kulture’’, ističe Đorđević.

Govoreći o IPA prekograničnoj saradnji Srbija-Bugarska, Maja Jovanović je istakla se kroz ovaj program izdvaja po 35% sredstava za projekte iz oblasti turizma i zaštite životne sredine dok je četvrtina predviđena za projekte za mlade. ,,Do sada je veliki broj infrastrukturnih projekata implementiran na području Pirota, Surdulica je, takođe, veoma aktivna u sferi prekogranične saradnje, a i Sokobanja je dosta uradila za razvoj turizma preko IPA programa’’, navodi Jovanovićeva.

Maja Jovanović

Prisutnima je predstavljen i rad EU info kutka. Menadžerka Danijela Vučić istakla je da je ,,naš zadatak da fondove, programe i mogućnosti koje nudi Evropska unija građanima Srbije učinimo što vidljivijim’’ i dodala da je Evropska unija najveći donator Srbije i glavni partner u razvoju od 2001. godine.

Info dan u Nišu organizovan je u okviru projekta „Iskorak“, koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, u saradnji sa EU info centrom u Beogradu i EU Info kutkom u Nišu.

Share and Enjoy !

0Shares