Prioritet šestomesečnog predsedavanja Finske Evropskom unijom, koje se odvija pod sloganom „Održiva Evropa – Održiva budućnost“, biće klimatske promene kao glavni globalni problem današnjice, izjavio je ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta, u prepunoj sali Kulturne stanice Eđšeg u Novom Sadu. Predstavljanjem predsedavanja Finske Evropskom unijom ujedno su otvoreni „Dani finske kulture“.

To da je održivi razvoj goruće pitanje, dokazala je i zainteresovanost mladih koji su danas u velikom broju ispratili predavanje ambasadora i aktivno se interesovali na koji način će EU doprineti boljoj životnog sredini. Po rečima ambasadora Lahdevirte, klimatske promene utiču i na ekonomiju i bezbednost, jer mogu destabilizovati osnovne uslove života i dovesti do nemira, sukoba i raseljavanja ljudi. Zato je održiva Evropa odgovornost svih nas. Usvajanjem dugoročne klimatske strategije i jasnom regulativom može se postići mnogo.

„Tokom predsedavanja Finska naglašava važnost podizanja profila EU kao globalnog lidera u klimatskim akcijama. Naša vlada, koja je na funkciju stupila početkom juna, obavezala se da će Finska biti karbonski neutralna do 2035. godine. To će takođe doprineti zajedničkom cilju karbonske neutralnosti EU do 2050. godine, što je već podržala većina država članica“, izjavio je ambasador. Karbonska neutralnost znači da nema povećanja globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu, koje je posledica rada određenih kompanija ili servisa.

Finska je predsedavanje Savetom EU preuzela od Rumunije, 1. jula ove godine. Pored klimatskih promena, prioriteti finskog predsedavanja su i ojačavanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnost i socijalna inkluzija i sveukupna zaštita bezbednosti građana.

Ambasador Lahdevirta je ovim povodom, u Eđšegu otvorio i izložbu “Finski inovativni dizajn” Jarnoa Peltonena, nekadašnjeg direktora Muzeja dizajna u Helsinkiju, koja je realizovana u saradnji sa Fondacijom 2021. Izložbu čine paneli na kojima su prikazani kreativni pristupi u rešavanju složenih tehnoloških problema, od dizajna informacionih i komunikacionih tehnologija, brodogradnje, dizajna u zdravstvenoj zaštiti, do inovacija u naprednoj industriji nameštaja.

„Dani finske kulture“ traju do 22. septembra i obuhvatiće predavanja, radionice i prezentacije sa ciljem da se finska kultura i umetnost dodatno približe domaćoj publici.

Share and Enjoy !

0Shares