U susret Međunarodnom danu maternjeg jezika, koji se obeležava 21. februara, pričaćemo o tome kako da (sa)čuvamo srpski jezik, a gde se on kvari, koja je veza između jezika i društvene realnosti i kakva je naša odgovornost prema jeziku. Na događaju će biti pokrenuto pitanje značaja i razumevanja maternjeg jezika, kao i mogućih pravaca očuvanja višejezičnosti.

Onlajn predavanje „Kako danas govorimo srpski“, koje EU info kutak Niš i EU info kutak Novi Sad organizuju u petak, 19. februara od 13 sati održaće drGordana Đerić, lingvista i antropolog.

Tokom predavanja, biće predstavljen i „Rečnik suvišnih reči“ autorke Gordane Đerić, koji je objavljen 2019. godine u saradnji Instituta za evropske studije i izdavačke kuće „Zlatno runo“ iz Beograda. Kako navodi autorka, rečnik pripada enciklopedijskoj leksikografiji i predstavlja zbirku primera reči i izraza koji su se rastali ili sa 1) značenjem i smislom ili sa 2) vremenom i kontekstom u kome se upotrebljavaju ili sa  3) jezičkim standardom, stilom i dobrim ukusom.

Gordana Đerić je naučna savetnica u Institutu za evropske studije u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, pohađala je poslediplomske studije Opšte lingvistike na Filološkom i Interdisciplinarne antropologije na Filozofskom fakultetu. Magistrirala je Interdisciplinarnu antropologiju i doktorirala na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 1996. do 2000. godine predavala je srpski jezik na Filozofskom fakultetu Karlovog Univerziteta u Pragu.  Oblast njene ekspertize je fenomen stereotipa, koji je istraživala u okvirima studija diskursa, imagologije, semantike, kao i koncepata kulturne intimnosti i kulturnog pamćenja. Objavila je više od 80 naučnih tekstova, šest monografskih knjiga i uredila tri tematska zbornika radova.

***

Predavanje je besplatno, a održaće se posredstvom Zoom-a, u petak 19. februara od 13 sati. Iz organizacionih razloga, potrebno je da se svi zainteresovani prijave za učešće, popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod.

Prijavni formular

Generalna skupština UNESKO usvojila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Osnovni cilj obeležavanja ovog Dana je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Share and Enjoy !

0Shares