Evropske integracije i zaštita osnovnih ljudskih prava bile su teme radionice koju je vodio profesor Vladimir Medović sa Privredne akademije u Novom Sadu, u sklopu Žan Mone modula, Erazmus + programa, u novosadskom EU info pointu.

Učesnici su slušali o osnovnim vrednostima i opštim načelima prava Evropske unije, o Povelji Evropske unije o osnovnim pravima, kao i o Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ovo je jedna u nizu besplatnih radionica organizovanih u projektu „Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji“, koji Privredna akademija sprovodi od septembra 2015. do 31. avgusta ove godine, u sklopu Žan Mone modula, koji finansira Evropska unija.

Osnovna ideja projekta je da podstakne interesovanje različitih ciljnih grupa, pre svega mladih i studenata, ali i profesionalaca, novinara, zaposlenih u javnim preduzećima i članova nevladinih organizacija, za pravne tekovine i istoriju Evropske unije, kao i za proces pridruživanja Srbije EU. Kroz radionice i predavanja studentima su pružena neophodna teoretska i praktična znanja i veštine, koje se tiču procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, i to kroz interaktivnu, a ne formalnu, klasičnu akademsku nastavu.

Projekat Žan Mone nazvan je po jednom od „arhitekata“ Evropske unije, pokrenut je 1989. godine i posvećen je uvođenju studija evropskih integracija na univerzitete, kroz podršku početnim inicijativama.