Info dan o problemima vezanim za postupak izvršenja u komunalnim predmetima i zaštitu prava potrošača održan je u EU info kutku u Novom Sadu u organizaciji Centra za evropske politike (CEP), zajedno sa Asocijacijom potrošača Srbije (APOS) i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te EU info kutka.

Žustra rasprava vodila se oko toga koji su to mehanizmi za uključivanje organizacija za zaštitu potrošača i drugih organizacija civilnog društva u praćenje rada javnih izvršitelja i unapređenju saradnje.

Okupljeni predstavnici lokalnih organizacija za zaštitu potrošača i javnih komunalnih preduzeća, javni izvršitelji, advokati i medijatori sa iskustvom u procesu izvršenja raspravljali su na temu preporuka za ostvarivanje saradnje svih zainteresovanih strana u izvršnom postupku.

Iako je funkcionisanje javnog sistema za izvršenje relativno novi mehanizam u Srbiji, i njegove koristi tek treba da se procene, nekoliko problema je već identifikovano u njihovom svakodnevnom radu, posebno u pogledu odnosa sa građanima, odnosno stranaka u izvršnim postupcima. Građani nisu adekvatno informisani o pravima i obavezama koje imaju u procesu izvršenja, dok javni izvršitelji ponekad deluju netransparentno i nesrazmerno trenutnim okolnostima. Sva ova pitanja deo su poglavlja 28, koje Srbija još nije zatvorila.

Ovaj događaj deo je projekta „Pristup pravosuđu u izvršnim postupcima – izgradnja modela kroz perspektivu zaštite potrošača”, koji sprovodi Centar za evropske politike iz Beograda, a podržava USAID-ov Projekat vladavine prava. Cilj projekta jeste podrška reformi i unapređenju efikasnosti pravosuđa u Republici Srbiji kroz povećanu odgovornost i transparentnost u radu javnih izvršitelja.

Govorili su – Dušan Protić i Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike i Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“.