Promocija zbirke priča „Imam nešto da ti kažem“ u organizaciji Inicijative KOLEKTIV – centra za unapređenje prava LGBT+ osoba održana je u EU info kutku u Nišu. Pomenuta knjiga deo je projekta ,,Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’, podržanog od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Norveške i rezultat je konkursa za kratku priču na temu coming outa, odnosno saopštavanja drugima svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

,,Na konkurs je stiglo 165 priča, štampano je 66, a pobednička je priča Povratak iz Brizbejna Dušana Radakovića. Osnovni kriterijum nam je bila dobra ideja i super je to što su pisci išli u hiljadu različitih pravaca, zato je ova knjiga tako šarena’’, istakao je jedan od urednika zbirke Predrag Azdejković.

Osim priča koje su na konkursu ocenjene kao najbolje, zbirku ,,Imam nešto da ti kažem’’ čine i tekstovi poznatih autora poput Igora Marojevića, Dimitrija Vojnova, a među koricama knjige našao se i deo scenarija domaćeg dilma ,,Pored mene’’.

,,Interesantno je da je u konkurenciji bilo i konzervativnih, gotovo homofobičnih priča koje su izuzetno dobro napisane. Izbor je bio šarolik – bilo je dugih, kratkih priča, većina je sadržala neke naučnofantastične elemente, a autori su bili svi – i heteroseksulaci i homoseksualci, biseksualci’’, rekao je priređivač zbirke Milan Aranđelović.

Na promociji su pročitane pobednička ,,Povratak iz Brizbejna’’ i još nekoliko priča, a prisutnima su besplatno podeljeni primerci knjige koja će, prema rečima priređivača zbirke, biti podeljena bibliotekama po Srbiji.

Share and Enjoy !

0Shares