U ovom trenutku globalne pandemijske krize, producenti su suočeni sa velikim izazovima i program ACE 30 će nastojati da pomogne učesnicima da se suoče sa teškoćama sa kojima se nosi industrija 2020. godine.

Mreža ACE Producers i ove godine bira 16 do 18 iskusnih filmskih producenata sa projektom u razvoju pogodnim za koprodukciju i namenjenom međunarodnom tržištu, kako bi učestvovali u ACE-ovom godišnjem programu usavršavanja i postali deo ACE mreže. Rok za prijavljivanje je 12. jun 2020.

Trening se sastoji iz četiri događaja koji se održavaju na četiri različite lokacije. ACE prati razvoj trenutne situiacije i ukoliko bude potrebe radionice će biti adaptirane. Radionica za razvoj sadržaja biće održana u periodu od 5. do 10. oktobra 2020. u Majorki Španija; Radionica: Strategije finansiranja biće održana u Beogradu (Srbija) od 16. do 21. novembra 2020; Radionica: razvoj biznisa – od 12. do 14. aprila 2021. u Amsterdamu (Holandija), dok će Godišnji skup ACE producenata biti održan od 15. do 17. aprila 2021. godine (lokacija će naknadno biti objavljena).

USLOVI PRIJAVLJIVANJA

  • Potrebno je da ste vlasnik, partner ili saradnik nezavisne producentske kuće;
  • Imate iskustva kao vodeći producent najmanje jednog igranog filma koji je igrao u bioskopima;
  • Imate projekat igranog dugometražnog filma u razvoju koji je zamišljen da privuče međunarodne finansijere i distributere (u idealnom slučaju projekat je u obliku prvog nacrta scenarija ili dugog tretmana);
  • Dostupni ste i možete da se obavežete da ćete biti prisutni na intervjuu za izbor tokom prve nedelje septembra, Radionici za razvoj sadržaja (oktobar), radionici Strategije finansiranja (novembar), radionici Razvoj biznisa (april) i Godišnjem skupu (april).

PRIJAVLJIVANJE

Producenti će biti obavešteni ukoliko uđu u uži izbor (na osnovu pisane prijave) do kraja jula 2020. godine. Za više informacija o programu i procesu prijavljivanja posetite posetite Kreativna Evropa MEDIAACE vebsajt.

Mreža ACE Producers  je mreža iskusnih i nezavisnih filmskih producenata iz Evrope i drugih zemalja i podržana je od strane: Creative Europe, the Netherlands Film Fund, Screen Scotland, the Mallorca Film Commission, Filmski Centar Serbije, Procirep, German Films, Téléfilm Canada, Screen Ireland, Focal and Rai Cinema.

Republika Srbija je postala članica potprograma MEDIA, Kreativna Evropa u decembru 2015. godine. Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji I promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih  filmova I televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih
tehnologija i platformi za distribuciju audiovizuelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju i obrazovanju publike. Finansiranje je dostupno u nekoliko kategorija koje obuhvataju: podršku producentima za razvoj inovativnih i konkurentnih projekata iz oblasti filma, TV programa i video igara, podršku distribuciji evropskih audiovizuelnih dela, razvoj publike i profesionalno usavršavanje i umrežavanje.
MEDIA desk Srbija je implementaciono telo potprograma MEDIA koje je oformljeno u okviru Filmskog centra Srbije. Kompanije i organizacije iz Srbije su u periodu od 2016. do danas iz MEDIA potprograma povukle preko 3 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite konkurse.