U organizaciji Evropskog parlamenta mladih Srbije (European Youth Parliament Serbia) i EU Info Pointa, tokom vikenda je u Novom Sadu održana regionalna konferencija “Postani sila promene –preduzmi nešto ili ne preduzmi”. Zasedanje je okupilo 60 srednjoškolaca – delegata iz Srbije, Holandije, Austrije, Ukrajine, Gruzije, Albanije i Švedske.

Prvi deo konferencije, u subotu, održao se u prostorijama Gimnazije „Svetozar Marković”, dok je generalna skupština održana narednog dana, u Skupštini grada Novog Sada, po uzoru na zasedanje Evropskog parlamenta.

Na skupštini se raspravljalo o rezolucijama koje predlaže svaki od komiteta. Teme o kojima se raspravljalo bile su: nezaposlenost mladih i omladinsko preduzetništvo, jednakost polova, bezbednost građana Evrope, korišćenje alternativnih izvora energije i upotreba digitalnih tehnologija u obrazovnim institucijama.

Predloge mera za rešavanje aktuelnih problema – rezolucije, koje su učesnici sastavili i izglasali za vreme konferencije, dostavljaju se Evropskom parlamentu kao mišljenja mladih Evrope.