Simboličnim puštanjem balona u bojama duge na kojima su ispisane poruke ljubavi i tolerancije ispred EU Info kutka u Nišu obeležen je Dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Događaj koji je okupio značajan broj zainteresovanih Nišlija i medija zajednički su organizovali Klub za osnaživanje mladih KOM 018 u saradnji sa EU info kutkom, Media i reform centrom, Odborom za ljudska prava i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš kaže da je diskriminacija, kao i fizičko nasilje prema LGBT osobama i dalje jedan od ključnih problema odnosa društva prema ovoj kategoriji ljudi. ,,Veliki problem je i raskorak između realne situacije i broja prijavljenih slučajeva, a razlog je sporo procesuiranje prijavljenih slučajeva nasilja. Naime, od 2012. godine je u Srbiji samo jedan slučaj dobio svoj epilog na sudu’’, podsetio je Đorđević.

Ovo je druga godina zaredom kako se na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije održava ova akcija. ,,Jedan dan u godini nije dovoljan kako bi se ljudi koji su na socijalnim marginama zaštitili i odbranili. Mi smo odlučili da na simboličan način damo značaj ovoj, nažalost, društveno ugroženoj kategoriji. Rešili smo i da obeležavanje ovog datuma postane tradicija i da ovakvi događaji budu prisutni svake godine u našem gradu’’, kazao je Nikola Božanović iz Kluba za osnaživanje mladih KOM 018.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije jer je tog datuma 1991. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja.