Na svečanoj dodeli rešenja o dodeli pomoći u okviru Regionalnog stambenog programa, 302 izbegličke porodice dobile su pakete pomoći u građevinskom materijalu za izgradnju kuća.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić podsetio je da je 1991. u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba, a da ih danas ima manje od 200.000.

On je istakao da je cilj Regionalnog stambeng programa da reši stambeno pitanje za sve izbeglice koji se nalaze u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Na ceremoniji dodele rešenja za pomoć u građevinskom materijalu bila je i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 Bizel: EU najveći donator Regionalnog stambenog programa

Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji je izrazio zadovoljstvo što će 302 izbegličke porodice dobiti krov nad glavom i napomenuo da je Evropska unija najveći donator za Regionalni stambeni program. On je podsetio da je EU najveći donator ovog programa, EU je najveći donator Programa, izdvojivši 234 od 261 miliona evra.

“Zabeležen je dobar napredak u Regionalnom stambenom programu u Srbiji. Više od 3.000 ljudi je već dobilo nove domove ili pomoć za popravke svojih kuća, a više od 1,000 stambenih jedinica treba da bude isporučeno pre kraja godine” naveo je Bizel.

Komponenta programa sprovedena u beogradskim opštinama koja se radi u saranji sa gradskim vlastima odnosi se na više od 700 izbegličkih porodica. Bizel je najavio da će do kraja godine biti završeni građevinski radovi na 235 nova stana u Ovči.

“Ovo je trenutno najveće pojedinačno gradilište pod okriljem Regionalnog stambenog programa i izuzetno je važno za toliko porodica u Beogradu”, rekao je Bizel.

Šoder: U Srbiji još 7.500 izbegličkih porodica sa nerešenim stambenim pitanjem

Šef Kancelarije UNHCR Hans Šoder je rekao da u Srbiji ima još 7.500 hiljada izbegličkih porodica sa nerešenim stambenim pitanjem i da su to službeni podaci srpske države.

Regionalni stambeni program se sprovodi uz podršku donatora, među kojima su Evropska unija, Nemačka, SAD, Norveška, a za nadzor su zaduženi Visoki komesarijat za izbeglice UNHCR i Misija OEBS.