U Beogradu je predstavljen projekt “Uspostavljanja sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju potrebnog za uspešnu primenu Sistema trgovine emisijama EU”, koji bi trebalo da omogući Srbiji usklađivanje sa zakonodavstvom EU i kontinuirano praćenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih i energetskih postrojenja.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da je ovaj projekat uspešno sproveden i istakao da je pitanje klimatskih promena od izuzetnog značaja. On je rekao da imamo priliku da vidimo posledice klimatskih promena, kao što su, na primer, povećane temperature a kao “delimičnu posledicu” ovih promena naveo je povećan broj izbeglica.

Projekat, koji je trajao dve godine, finansirala je EU sa milion evra, a realizovan je u saradnji sa institucijama vlada Francuske, Nemačke, Austrije, i uz pomoć Delegacije EU u Srbiji. Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao i da će za prilagođavanje klimatskim promenama biti neophodno puno novca svim zemljama, pa i Srbiji, i dodao da je EU spremna da joj pomogne.

Ulaganje u smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte jedan je od mogućih doprinosa oporavku srpske industrije i osiguranju njene konkurentnosti u dugoročnom periodu, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da će Srbija u prvoj fazi “implementirati komponentu sistema koja se odnosi na monitoring, izveštavanje i verifikaciju, dok će početak trgovine sistemom emisija biti pitanje rezultata pregovora sa Evropskom komisijom za članstvo u EU”. Ministarka Bogosavljević Bošković je je istakla da će sprovođenje monitoringa, izveštavanje i verifikacija emisije gasova sa efektima staklene bašte biti obaveza za 128 industrijskih i energetskih postrojenja identifikovanih u toku realizacije ovog tvining projekta.

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro je na predstavljanju ovog projekt aporučila da borba protiv klimatskih promena istovremeno predstavlja “i priliku i izvor inovacija, kao i povećanja konkurentnosti”.

Share and Enjoy !

0Shares