Ovom objavljivanju je prethodila žalba nemačkog novinara kome je prethodno bio dozvoljen pristup samo delu dokumenata.

Evropski ombudsman, Emili O’Rajli  pohvalila je Evropsku komisiju zbog objavljivanja dokumenata o ulasku Grčke u evrozonu 2001. Ovome je prethodila žalba nemačkog novinara kome je prethodno bio dozvoljen pristup samo delu dokumenata.

Emili O’Rajli je objasnila: “Od suštinkog je značaja da evropska javnost razume kako se donose važne odluke koje utiču na njen život, naročito u periodu krize. Evropa je i dalje osetno pogođena tim odlukama i uloge različitih igrača moraju da se razjasne kako bi se naučila lekcija za budućnost.”

140 dokumenata izveštaja o prelasku Grčke u evrozonu i druge prepiske

Novembra 2011, nemački novinar je od Komisije tražio pristup dokumentima izrađenim između januara 1999. i juna 2000, a koji se tiču ulaska Grčke u evrozonu. Hteo ja da pogleda sva dokumenta izveštaja o ulasku Grčke u evrozonu, kao i prpremne dokumente, pisma, i elektronsku poštu koju su razmenjivale različite službe Komisije, vlasti Grčke kao i vlasti drugih članica EU. Službe Komisije uključuju i Kabinet tadašnjeg predsednika Komisije Prodija, druge komesarove kabinete kao i Generalni direktorat i Generalni sekretarijat. Kako mu je bio omogućen ograničen pristup traženim dokumentima, a nije dobio traženu povratnu informaciju, novinar se obratio Ombudsmanu u aprilu 2012.

Komisija je objasnila da je do kašnjenja došlo zbog složenosti zahteva i naglašeno je da neki od relevantnih dokumenata datiraju iz perioda kada elektronsko beleženje još uvek nije postojalo.
Nakon što je Ombudsman otvorila istragu i istražila sva relevantna dokumenta, Generalni sekretarijat Komisije je pokrenuo akcioni plan da bi ubrzao pristup zahtevu. Na kraju je registrovano 140 dokumenata koji su prosleđeni novinaru.

Odluka Ombudsmana je dostupna na:

www.ombudsman.europa.eu/en/cases/decision.faces/en/53398/html.bookmark

Evropski Ombudsman ispituje žalbe nastale usled loše obavljenog administrativnog posla u različitim institucijama i telima EU. Svaki građanin, stanovnik, preduzeće ili udruženje u zemlji članici EU, može da podnese žalbu Ombudsmanu. Ombudsman nudi brza, fleksibilna i besplatna rešenja problema. Za više informacija: www.ombudsman.europa.eu

Za pitanja štampe: Gđa Gundi Gadesman, Zamenica šefa odeljenja za komunikaciju, tel.: +32 2 284 26 09, Twitter @EUombudsman