Sa namerom da se mladima sa invaliditetom obezbede bolji uslovi za samostalno kretanje, a šira zajednica upozna sa njihovim potrebama, realizovan je međunarodni projekat uz podršku Erasmus+ programa EU, u kojem je učestvovalo i udruženje Azbuki iz Niša. Rezultati projekta predstavljeni su na završnom događaju u Nišu.

Udruženja iz Srbije, Italije i Bugarske su tokom godinu dana zajedničkih aktivnosti pripremila i realizovala trening kurs za mlade sa invaliditetom o pravima koja se tiču samostalnosti pri kretanju i njihovoj zaštiti, a kreirana je i platforma za onlajn mapiranje pristupačnih mesta za mlade sa invaliditetom. Mapu lokacija u Nišu pogledajte na sajtu projekta.

“Za razliku od svojih vršnjaka, mladi sa smetnjama u kretanju žive sa velikim rizikom od socijalne isključenosti zbog nemogućnosti da dođu do mesta za razonodu i socijalne kontakte. Na taj način oni su lišeni jednakog učešća u društveno-ekonomskim procesima” poručuju partneri na projektu, koji su zbog toga sproveli anketu koja je rezultirala detaljnom analizom kakve potrebe ima ovaj konkretni deo populacije.

Kako ističu, glavni cilj celog projekta bila je ideja da se pruži podrška mladima sa invaliditetom i omladinskim radnicima koji rade sa mladima sa invaliditetom.

“Podrška se sastoji u razvoju i korišćenju alata za povećanje razumevanja prava osoba sa invaliditetom na osamostaljivanje pri kretanju, regulisanju pristupa i podsticanju socijalne uključenosti korišćenjem internet mape pristupačnih mesta za slobodne aktivnosti” poručuju iz Udruženja Azbuki.

Video ilustraciju o postignutim rezultatima projekta pogledajte u nastavku.

U okviru projekta pripremljen je trening kurs, publikacija za mlade koja je kompletno dostupna u elektronskom obliku. U publikaciji se mogu naći informacije o pravima koja se tiču samostalnosti u kretanju, svesti o standardima pristupačnosti, potrebama i izazovima u pružanju podrške, ali i o osnovnim pravima EU.

Pristup Evropske unije po ovom pitanju zahteva uklanjanje diskriminacije i odlučnost da osobe sa invaliditetom moraju da imaju ista prava kao i osobe bez invaliditeta, ne samo u teoriji već i u praksi.

Projekat „Podrška osamostaljivanju pri kretanju mladih sa invaliditetom kroz usmeravanje i mapiranje pristupačnih lokacija“ realizovalo je udruženje AzBuki iz Niša, zajedno sa partnerima iz Bugarske i Italije, uz finansijsku podršku Evropske komisije kroz program Erasmus+

Više detalja o aktivnostima pronađite na zvaničnom sajtu projekta.

Share and Enjoy !

0Shares