Mala i srednja preduzeća (MSP) u regionu Zapadnog Balkana dobijaju podršku kroz program WB EDIF – koji je izuzetno značajan instrument EU za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu. Kako taj vid pomoći konkretno izgleda i kakve mogućnosti nudi, mogli su da saznaju učesnici nove online radionice za preduzetnike. Ova radionica deo je serijala informativnih događaja koje EU info kutak Niš organizuje, kako bismo bismo svim potencijalnim i trenutnim korisnicima EU programa približili mogućnosti za apliciranje, dobijanje finansijske i/ili savetodavne podrške za razvoj svog biznisa.

Predavač je ovom prilikom bila Aleksandra Kostova, koordinatorka WB EDIF programa i projektna menadžerka u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR)

„Ovo je jedinstvena platforma za razvoj privatnog sektora u regionu Zapadnog Balkana. EU je 2012. godine sa partnerima odlučila da kreira ovaj instrument podrške. Od tada je uložila više od 277 miliona evra za finansiranje različitih programa. Podržano je više od 5.000 kompanija i obezbeđeno, održano 80.000 radnih mesta“ kaže Aleksandra Kostova.

MSP na Zapadnom Balkanu zapošljavaju 70% ljudi i predstavljaju okosnicu lokalne ekonomije. Istovremeno, oni su često suočeni sa velikim poteškoćama na tržištu i izazovima kada je u pitanju obezbeđivanje kredita ili investicija. WB EDIF bavi se upravo ovim potrebama pružajući poboljšani pristup finansijama. Ovaj instrument EU takođe teži stvaranju povoljnijeg okruženja za finansiranje MSP.  Više detalja možete naći na zvaničnom sajtu platforme.

Mala i srednja preduzeća, kao i veće kompanije mogu konkurisati za finansijska sredstva i savetodavnu pomoć u poslovanju putem nekoliko programa i projekata Evropske unije. U zavisnosti od projekta, programa i oblasti kojom se preduzeća bave, sredstva Evropske unije mogu biti u obliku bespovratnih sredstava, zajmova, a u nekim slučajevima i garancija.

Share and Enjoy !

0Shares