Na konferenciji povodom završetka pojekta “Sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji“ Savetnik u Delegaciji EU u Srbiji Štefan Hudolin ukazao je da je cilj projekta zaštita potrošača.

Oni su često zavedeni niskom cenom i nisu svesni opasnosti falsifikovanih proizvoda, ocenio je Hudolin i dodao da je zaštita prava intelektualne svojine međunarodni izazov i zahteva međunarodnu saradnju.

Ovim projektom koji je finansirala EU sa 1,3 miliona evra unapređeni su kapaciteti srpskih institucija koji se bave zaštitom tih prava i borbom protiv piraterije.

Na sprovođenju projekta u Srbiji sa srpskim stručnjacima sarađivali su britanski i danski eksperti, rekao je Hudolin i pozvao kolege iz Srbije da nastave jačanje saradnje u ovoj oblasti.

Projekat su realizovali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Zavod za intelektualnu svojinu, Republičko javno tužilaštvo i Delegacija EU u Srbiji.

U okviru tog projekta urađen je softver za tržišnu inspekciju i Upravu carina, a obuku je prošlo 800 ljudi.

Štefan Hudolin je ocenio i da je Srbija ostvarila veliki napredak u uskladjivanju zakonodavstva sa propisima EU o zaštiti prava intelektualne svojine, ali da je potrebno da se i dalje radi na sprovođenju tih propisa.

Državni sekretar u ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač rekla je da je cilj efikasnija zaštita od falsifikata na tržištu, kao i povećanje svesti o pirateriji.

Zahvaljujući projektu, unapređeni su kapaciteti nadležnih institucija za sprovođenje prava intelektualne svojine i borbu protiv krivotvorenja i piraterije u Srbiji kazala je ona i dodala da je zaštita prava intelektualne svojine važna i za dolazak stranih investitora, povećanje prihoda u budžetu i smanjenje sive ekonomije.

Ona je istakla da je stvoren sistem Tržišne inspekcije za rešavanje predmeta u oblasti intelektualne svojine.

Kovač je podsetila da je tokom dve godine koliko je trajao projekat urađen raznovrstan edukativni materijal i da su širom Srbije organizovani događaji radi podizanja svesti javnosti o opasnosti krivotvorenja i piraterije.

Viši savetnik u Ministarstvu Vera Despotović kazala je da je tokom projekta urađena sveobuhvatna analiza stanja u oblasti krivotvorenja i piraterije u Srbiji i dodala da je to prvi dokument koji govori o kanalima krivotvorene robe kod nas.

Despotović je istakla značaj uvođenja jasnih zaduženja za svaku instituciju koja se bavi zaštitom i sprovođenjem prava intelektualne svojine kao i značaj povezivanja i uspostavljanja formalne koordinacije. Ona je navela da su uvedene nove procedure zadržavanja, skladištenja i uništenja krivotvorene robe.

Share and Enjoy !

0Shares