Forum Kreativna Evropa održava se ove godine u tri grada – Valjevu, Šapcu i Nišu. U Oficirskom domu u Nišu okupili su se predstavnici ustanova i organizacija koje se bave kulturom u regionu jugoistočne Srbije, kako bi razgovarali o razvoju kapaciteta aktera u kulturi. Tema Foruma bilo je aktivnije uključivanje ustanova kulture, civilnog sektora i umetnika u programe, kao i razgovor o podršci Evropske unije i Delegacije EU u Srbiji kulturi kroz programe poput Kreativne Evrope ili Evrope za građane i građanke.

Ovogodišnji Forum Kreativna Evropa 2020 osmišljen je tako da podstakne diskusiju o mogućim oblicima delovanja i vizija razvoja, koje će doprineti da ustanove i organizacije u kulturi budu akteri poželjnih promena i trendova u okruženju u kojem deluju.

„Jedan od prioriteta programa Kreativna Evropa je mobilnost, koja daje mogućnost svima koji učestvuju u projektima uz podršku Kreativne Evrope da posećuju svoje kolege i da kolege iz inostranstva dolaze kod nas, da na taj način razmenjuju svoja dragocena iskustva i znanja“ kaže Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

Tadić dodaje da učešće u ovakvim projektima omogućava da se prikazuju različite kolekcije, da se digitalizuju i da se iskoristi mnoštvo drugih mogućnosti.

Kratak izveštaj sa Foruma u Nišu pogledajte u prilogu TV Zona plus.

“Kroz program jačanja kapaciteta aktera u kulturi, želimo da podstaknemo ambiciju lokalne sredine i damo doprinos unapređenju ravnomernog kulturnog razvoja u Srbiji. Govorni program Foruma je osmišljen uzimajući u obzir potrebe i teme koje su prepoznate kao važne na lokalnom nivou, dok je program jačanja kapaciteta usmeren ka zajedničkom radu na strateškoj orijentaciji ustanova i organizacija u kulturi kroz radionice i in-house obuke koje vode predstavnici uspešnih priča programa Kreativna Evropa i eksperti u polju kulture” ističu organizatori.

Na Forumu Kreativna Evropa u Nišu Snežana Andrić iz niškog EU info kutka govorila je o podršci koju Delegacija EU i EU info mreža daju projektima iz kulture u Srbiji, koji su uslovi za apliciranje i kakvi su još modeli saradnje mogući sa radnicima u kulturi. Učesnici foruma pozvani su da se obrate EU info kutku kako bi se razmotrili pojedinačni modeli saradnje.

FOTO: Forum KE u Nišu – Snežana Andrić iz niškog EU info kutka

Partneri u realizaciji ovogodišnjeg Foruma su Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Narodni muzej Valjevo, Narodni muzej Šabac, IKOM Srbija, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom – Program Evropa za građane i građanke i EU info mreža.

Nakon Niša, Forum će biti održan u Narodnom muzeju u Valjevu 1. i 2. jula, a u Narodnom muzeju u Šapcu 2. i 3. jula.

Više informacija o programima Kreativne Evrope možete naći na njihovom zvaničnom sajtu.

Share and Enjoy !

0Shares