Jedanaesti Beogradski festival igre, koji se ove godine održava od 30 marta. do 14. aprila uz podršku Evropske unije u Srbiji i Republike Grčke, predstaviće neke od najpoznatijih svetskih baletskih i plesnih kompanija iz Britanije, Italije, Belgije, Francuske, Švajcarske, Australije, Kanade, SAD…

“Sa ponosom najavljujem da delegacija Evropske unije u Srbiji i ove godine ponovo podržava Beogradski festival igre, koji već 11. godina stavlja Srbiju u centar evropskih kulturnih dešavanja u oblasti umetnosti i igre.

2014. će nam uvek ostati u sećanju kao posebna godina u kojoj smo unapredili odnose Srbije i Evropske unije i otpočeli pregovore za pristupanje Srbije EU. To podrazumeva da će Srbija svojom jedinstvenom kulturom obogatiti zajedničku, živopisnu kulturnu baštinu svih zemalja Evropske unije. Igra i muzika, koju nam prestavlja Beogradski festival igre, su važan deo naše zajedničke evropske kulture i izraz njene raznolikosti i kreativnosti”, istakao je ambasador Majkl Devenport, šef delegacije EU.

Delegacija EU drugi put za redom daje podršku Beogradskom festivalu igre koja je postala globalni brend i zauzela istaknutu poziciju među najboljim evropskim i svetskim plesnim smotrama. Ove godine pomoć je pružila i Republika Grčka, predsedavajuća zemlja Savetu ministra Evropske unije. Ovim festivalom Beograd će i ove godine biti u centru svetske plesne scene i kao i uvek promovisati vrednosti na kojima počiva Evropska unija: multikulturalnost, raznolikost, toleranciju i razmenu ideja između umetnika.

UNESCO je 2006. godine Beogradski festival igre proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope, a festival je primljen u Svetsku plesnu alijansu.

Za više informacija:

Nadežda Dramićanin, savetnica za komunikacije, Delegacija EU u Srbiji, nadezda.dramicanin@eeas.europa.eu, +381 (0)11 3083 200
Aja Jung, Beogradski Festival Igre, dancecou@eunet.rs, +381 (0)60 3500501

Više o 11. Beogradskom festivalu igre

Jedanesti Beogradski festival igre, koji se ove godine održava od 30 marta. do 14. aprila, predstaviće neke od najpoznatijih svetskih baletskih i plesnih kompanija na scenama Centra Sava, Beogradskog dramskog pozorišta, Opere Madlenianum, Pozorišta na Terazijama, Jugoslovenkog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Pozorišta “Sterija” u Vršcu i Kulturnog centra u Pančevu.

Svečano otvaranje Festivala u Centru Sava 30. marta, dovodi po prvi put u ovaj region čuvenu američku trupu Hubbard Street Dance iz Čikaga, a sledi švajcarska trupa Cimerman & de Pero, sa postavkom „Šaputanja“, poznatog francuskog hip hop koregrafa, Bube Landrija Čude.
Po mnogima najveća zvezda britanske i svetske plesne scene, a svakako najnagrađivaniji koreograf Akram Kan, partner Žilijet Binoš i Silvi Gilem dolazi s delom neobičnog naslova “iTMOi (in the mind of igor).

Gustavija” je predstava koja dovodi Matilda Monije i La Robota, a trupa iz Australije, u kreaciji nagrađivanog australijskog koreografa Šona Parkera donosi predstavu „Srećan kao Lari” . Sa pričom o Siciliji, iz Italije dolazi predstava “Instrument 1 , dok je “Igra senki” je omaž jedinstvenoj vezi između Baleta Augzburg i poznatog izraelskog koreografa sa stalnom adresom u Holandiji – Icika Galilija.

Bićemo svedoci i prvom, istorijskom gostovanju Velikog kanadskog baleta u Beogradu i Novom Sadu, i to sa postavkom Ohada Naharina „Minus jedan“ koja će sigurno ući u sve antologije savremene igre.

Posetioce očekuje i svetska premijera na Beogradskom festivalu igre: predstava “Wisteria Maiden” koju potpisuje jedan od najpopularnijih koreografa našeg vremena, Andonis Fonjadakis.

Festival 14. aprila zatvara belgijska produkcija “Zapisnik sa lica mesta” Mišela Noarea.

Program festivala možete preuzeti na sajtu: : www.belgradedancefestival.com