Počinje jesenja turneja VIII Festivala evropskog filma. Prva stanica biće – Vršac.

Putujući festival biće održan od 26, 27, 30. septembra i 1, 2. i 3. oktobra u Kulturnom centru, gde će tokom šest dana biti prikazano šest filmova evropske kinematografije.

Festival otvara portugalsko-francuska komedija “Dijamantino” o najvećoj svetskoj fudbalskoj zvezdi koja osramoćena završava karijeru jer gubi osećaj za loptu. Projekcija je u četvrtak 26. septembra od 19 sati.

Ulaz je besplatan, ali potrebno je doći 15 minuta ranije kako biste zauzeli svoje mesto.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju.

Više informacija o Festivalu evropskog filma pronađite:
www.europa.rs
www.euinfo.rs
Zvanični hashtag festivala je #EUfilmFest.


PROGRAM

Četvrtak 26. septembar od 19h
DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Zemlje: Portugal, France, Brazil


Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija


Petak 27. septembar od 19h
BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska


Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie


Ponedeljak 30. septembar od 19h
KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)
Zemlja: Francuska


Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Žanr: Drama


Utorak 1. oktobar od 19h
STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)
Zemlja: Holandija


Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.

Žanr: Dokumentarac


Sreda 2. oktobar od 19h
DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)
Zemlje: Danska, Švedska, Finska


Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac


Četvrtak 3. oktobar od 19h
TIŠINA DRUGIH (EL SILENCIO DE LOS OTROS)
Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)
Zemlje: Španija, SAD


Sinopsis: Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Žanr: Dokumentarac

Share and Enjoy !

0Shares