Otvaranjem izložbe u Galeriji Bel Art u Novom Sadu, u ponedeljak, 29. avgusta u 18h, počinju prve aktivnosti u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu. Festival se ove godine organizuje uz pomoć i podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info pointa Novi Sad.

Organizator festivala, galerija “Bel Art”, uspeo je ove godine da okupi umetnike iz 14 zemalja proširenog podunavskog regiona. Dunavska geografija, od Crne šume (Švarcvald) pa do Crnog mora, spaja umetnosti zemalja razvijene centralne Evrope sa manje razvijenim i večito kriznim regionom zapadnog Balkana, te zemalja bivšeg Istočnog bloka. Brojni aktuelni integrativni procesi u okviru Evropske unije, učinili su da umetnosti iz ovih država komuniciraju, da se međusobno približe, da budu kompatibilnije a samim tim interesantnije i vidljivije.

Koncepcija dosadašnjih Dunavskih dijaloga je bila usmeravana ka određenim temama (Umetnost i kriza, 2014; Umetnost u doba (ne)emocionalnosti (2015). Na ovogodišnjem festivalu učestvuju umetnici iz podunavskih zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavije) te umetnici iz „makro regiona“ (Slovenija, BiH Republika Srpska, Crna Gora, Češka), a tema ovogodišnje izložbe je Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti.

Sve izložbe ovogodišnjeg Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi će otvarati Kritičar u fokusu Dunavskih dijaloga 2016. Prvi odabrani kritičar je Mladen Lučić, kustos i bivši direktor Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Ovaj kritičar i teoretičar za sobom ima veoma dug staž i ozbiljan ugled na aktuelnoj umetničkoj sceni. Na dosadašnji izložbama Dunavskih dijaloga je učestvovao dva puta kao autor selekcije hrvatskih umetnika.

Shodno dosadašnjoj praksi, da festival otvara eminentni novosadski umetnik (Mira Brtka 2013, Želimir Žilnik 2014, Slobodan Tišma 2015), ovogodišnje Dunavske dijaloge otvoriće novosadska, srpska i internacionalna kompozitorka Aleksandra Vrebalov (Njujork).

Program festivala možete pogledati ovde http://danubeartfest.org/srb/program-2016/