Prva u nizu radionica u okviru Evropske škole debate održana je u Nišu. Tridesettroje srednjoškolaca iz Niša, Zaječara, Novog Pazara, Medveđe, Kraljeva, Sokobanje započelo je svoju višemesečnu obuku o debatovanju. Menadžerka EU info kutka Danijela Vučić poželela je mladim debaterima dobrodošlicu i ukazala im na to da su prethodne generacije Evropskih škola debate imale velike koristi od veštine koju su usavršile i postizale značajne uspehe tokom profesionalnog usavršavanja. ,,Čestitam vam što ste uspeli da se, uprkos ozbiljnoj konkurenciji danas nađete ovde. Od dve stotine prijavljenih za pohađanje Evropske škole debate, odabrano je šezdesetoro“, rekla je, pozdravljajući prisutne, Vučićeva.

Ovo je prva u nizu radionica o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, a srednjoškolci će u okviru Evropske škole debate pohađati i radionice o funkcionisanju Evropske unije, evropskim institucijama kao i procesu EU integracija.

debate-2

Prvu radionicu srednjoškolcima je držala Miljana Pejić iz ,,Otvorene komunikacije“ koja je, uz EU info centar, suorganizator Evropske škole debate. ,,Otvorena komunikacija je organizacija koju su osnovali studenti i profesori Univerziteta u Beogradu. Želim da napomenem da je beogradski Univerzitet na debatnim takmičenjima među prvima u svetu. To znači da je debata još jedan sport kojim možemo da poboljšamo našu sliku u svetu“, ukazala je Pejićeva srednjoškolcima u Nišu.

Ovo je četvrta generacija polaznika Evropske škole debate. Do sada je kroz nju prošlo oko 120 srednjoškolaca iz više od 30 gradova Srbije.