Učenicima srednjih škola čiji su radovi izabrani za najbolje na likovnom konkursu „Moja evropska zajednica“ nagrade je u Čačku dodelio šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Ovo je deseta godina kako Evropska unija podržava likovna takmičenja za srednjoškolce u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, a 12 najboljih je na stranicama kalendara iako znamo da je bilo mnogo više učesnika iz različitih delova Srbije“, rekao je ambasador Sem Fabrici. Uz posebnu čestitku Mini Lazović, učenici Tehničke škole iz Čačka koja je osvojila prvu nagradu, dok su drugo i treće mesto pripali Emiliji Cvetković iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Surdulice i Eleni Zajmović iz Srednje škole Nova Varoš, ambasador je prisutne podsetio da je umetnost element koji nas sve spaja.

„Priča koju sam ispričala kroz svoj rad nije samo moja, već svakoga od nas. Priča koja nas podseća da svet moramo posmatrati širom otvorenih očiju, prihvatiti različitosti i pomagati čak kada se to od nas ne traži“, rekla je pobednica takmičenja Mina Lazović.

Ovogodišnja tema „Moja evropska zajednica“ podstakla je mlade da razmišljaju o problemima svojih sugrađana kao i mogućnostima da im pomognu, a od ukupno 153 pristigla rada žiri je odabrao 12 najboljih koji se nalaze na stranama kalendara Delegacije Evropske unije za 2020. godinu. Rezultati konkursa mogu se naći na internet stranici programa EU PRO: Rezultati likovnog konkursa “Moja evropska zajednica”

Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO koji je sproveo ovo likovno takmičenje namenjeno mladima, istakla je da je ovo za njih najlepši dan u godini jer ga provode sa mladima.

„Ovo je i prilika da obeležimo deset godina saradnje sa Delegacijom Evropske unije i Ministarstvom za evropske integracije na razvojnim programima kroz koje je uz EU podršku vrednu preko 60 miliona evra sprovedeno preko 900 uspešnih projekata“, dodala je Olivera Kostić.

Za vreme posete Čačku, ambasador Fabrici sastao se sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i prisustvovao svečanoj sednici Skupštine Grada povodom Dana Grada. Tokom sednice, šefu Delegacije EU je uručena zahvalnica, a ambasador je čestitajući obeležavanje istakao da je EU najveći spoljno trgovinski partner, investitor i donator Srbije, a da zajedno EU i Srbija grade mostove, puteve, bolnice, škole , bolju budućnost za Srbiju.

Foto: EU PRO

Gradonačelnik Todorović zahvalio se Evropskoj uniji na podršci Čačku u realizaciji mnogobrojnih projekata i istakao da je EU najveći donator Srbije sa tri milijarde evra bespovratne pomoći.

Šef Delegacije EU imao je priliku da tokom boravka u Čačku poseti dva projekta koje Evropska unija podržava posredstvom programa EU PRO, sa ciljem da doprinese unapređenju konkurentnosti lokalne privrede. Ambasador Fabrici posetio je Naučno tehnološki park Čačak koji u partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku sprovodi projekat koji će pomoći malim i srednjim preduzećima iz Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga da započnu proces digitalizacije i tako povećaju svoju efikasnost i konkurentnost. Posetu Čačku ambasador je završio obilaskom preduzeća Plazmateh koje je dobilo bespovratna sredstva Evropske unije za nabavku nove opreme kako bi unapredilo proizvodnju i otvorilo nova radna mesta.