Mladi treba da budu deo procesa odlučivanja u javnim politikama, zaključeno je na konferenciji „Mladi na čelu evropskih politika“ održanoj u Domu omladine.

Povodom predsedavanja Grčke Savetom ministara Evropske unije, Ministarstvo omladine i sporta i Ambasada Grčke u Beogradu, uz podršku Delegacije Evropske unije i EU info centra, održali su u petak konferenciju posvećenu ulozi mladih u kreiranju politika.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije, rekao je uloga mladih jako važna u pregovorima Srbije i EU.

„Za ovaj proces potrebni ste nam vi! Mi želimo da vi budete deo tog procesa, da odete, vidite i doživite Evropu, da pokušate šta razumete šta je dobro u EU, a šta nije, šta treba promeniti i kako to da promenite?,“ rekao je Benedikt.

On je dodao da Evropska unija trenutno ima više programa u kojima mladi iz Srbije mogu da učestvuju, kao i da će Delegacija Evropske unije nastaviti da podržava mlade kako kroz programe, tako i kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta.

mladi_su_zakon-2

Ambasador Grčke u Srbiji, Konstantin Ekonomides, rekao je da mladi iz Srbije i Grčke dele slične probleme među kojima je najveći nezaposlenost.

„Mi moramo zajedno da radimo da se ta nezaposlenost smanji,“ rekao je Ekonomides.

On je takođe dodao da će „ Grčka tokom predsedavanja učiniti sve da pomogne prijateljima iz Srbije.“

Marija Filipović Ožegović, direktorka kancelarije Tempus u Beogradu, predstavila je mladima u Domu omladine programe Evropske unije, koji su otvoreni i za građane Srbije.

„Novi program EU Erasmus+ objediniće sve programe za mlade na kojima je do sada Srbija učestvovala, uključujući i Erasmus Mundus, Youth in Action i Tempus,“ rekla je Filipović Ožegović.

Konferencija „Mladi na čelu evropskih politika“ usledila je nakon martovske EU ministarske konferencije za mlade „Thessaloniki Youth Conference“, na kojoj su usvojene smernice za poboljšanje položaja mladih u EU.

Prema rečima Snežane Klašnja, pomoćnice ministra za sport i omladinu, njeno ministarstvo i ministar će takođe definisati preporuke za mlade nakon ove konferencije.

mladi_su_zakon-3