Poslednje u ovom ciklusu akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” održaće Draginja Maskareli sa temom “Passion for Fashion – odevanje u modernoj Srbiji”. Predavanje će biti održano 14. jula od 18 časova.

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 14.07. do 12h. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu.

Draginja Maskareli je istoričarka umetnosti i viši kustos Odseka za tekstil i kostim u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.  Kustos je muzejskih izložbi  Venčane haljine u Srbiji (2011), Ah, te cipele! (2013) i Tašnice (2015), kao i koordinator muzejskog tima  na međunarodnom  projektu izrade tematskog agregatora digitalnih sadržaja Europeana Fashion. Autor je više stručnih tekstova iz oblasti mode i odevanja u Srbiji, a 2014–2015.g. bila je urednik broja muzejskog časopisa Zbornik. Članica je Komiteta za kostim Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

Passion-for-Fashion-2Sažetak predavanja:

Predavanje prati proces transformacije od tradicionalne orijentalne nošnje ka potpunom preuzimanju evropskih modnih obrazaca, kroz koji tokom XIX veka prolazi odevanje srpske građanske klase. S obzirom na to da je ovaj period bio obeležen procesom sticanja nezavisnosti i izgradnje moderne srpske države, izgradnji nacionalnog identiteta doprinelo je i stvaranje prepoznatljivog „nacionalnog kostima“ koji je sadržao kako tradicionalne, turske, tako i moderne, evropske elemente. Evropski uticaj u odevanju postaje vidljiv od sredine, a preovladava od sedamdesetih godina XIX veka. Krajem XIX i početkom XX veka, u Srbiji se uveliko prati modna štampa, dok na potezu Knez-Mihajlova ulica – Terazije rade brojne „pomodno-galanterijske trgovine“, krojački saloni i druga mesta na kojima građani svoju „strast“ za modom ispunjavaju ne samo proizvodima domaćih proizvođača, već i brojnom robom iz uvoza.

Share and Enjoy !

0Shares