U okviru Meseca frankofonije, u EU info kutku u Nišu je akademski slikar i stipendista Francuske ambasade Pavle Jovović održao radionicu sa učenicima Umetničke škole. Na događaju koji su zajednički organizovali EU info kutak i Francuski institut Niš, mladi slikar koji je studije završio u Parizu podelio je sa srednjoškolcima svoja profesionalna iskustva, govorio o svom školovanju i diskutovao sa budućim umetnicima o razliitim vidovima slikarskog izražavanja.

“Studiranje u Parizu i Beogradu se razlikuje po tome što Francuzi žive u bogatom kulturno-umetničkom okruženju i na studije dolaze izuzetno dobro informisani o kulturi dok je u Beogradu kulturno-umetnička scena znatno siromašnija, ali se na Akademiji u srpskoj prestonici studenti mnogo šire specijalizuju”, upoređuje svoja iskustva sa pariske i beogradske akademije ovaj 28-godišnji slikar, poreklom iz Užica i navodi zanimljiv primer da u samom Parizu uspešno radi više od 50 galerija A klase ’’što znači da one prodaju i prikazuju dela savremene umetnosti velikog kalibra’’.

Niški đaci su ovom prilikom Jovoviću prikazali svoje radove i od mladog, ali priznatog umetnika dobili korisne savete kako da usavrše svoje slikarske tehnike.

Izložba Pavla Jovovića “Ciganski vrtovi” postavljena je u Galeriji Savremene likovne umetnosti u Nišu do 5. aprila, takođe u okviru Meseca frankofonije.