Dve grupe osnovaca iz novosadskih škola “Vuk Karadžić” I “Tvrđava” bili su danas gosti EU Info pointa Novi Sad. Deca su provela više od dva sata pomno slušajući predavanje na temu “Papirna protiv plastične kese”.

Inženjer Igor Jezdimirović iz Udruženja “Inženjeri za zaštitu životne sredine”na popularan, zanimljiv i interaktivni način govorio je deci o prednostima papirne nad plastičnom kesom. Plastičnoj kesi potrebno je od 400 do million godina da se razgradi. Zašto nam kese trebaju, da li nam je važno od kakvog su materijala, šta se desi sa papirnom kesom kad je pokvasimo… Plastične kese dobijamo od nafte… Kada bismo svake godine čuvali sve plastične kese koje nam daju u prodavnici u Srbiji bi svaki građanin imao po 1000 kesa. Svaki Finac, međutim, sačuva samo 4 plastične kese godišnje. Ove i mnoge druge korisne i interesantne informacije kroz odgovore na pitanja: Koji je put od drveta do papirne kese; šta je nafta i kako se i za šta sve koristi; kako i zašto plastične kese ugrožavaju ljude i životinje osnovci su usvojili na današnjem predavanju I sasvim je sigurno da će ih preneti svojim vršnjacima I članovima porodica.

Osim ekoloških tema, osnovci su pokazujući veliku znatiželju i znanje postavljali i pitanja poput: A, zašto mi nismo u Evropskoj uniji; da li ćemo biti ako budemo čuvali prirodu; zašto životnu sredinu čuvaju samo neki ljudi u Srbiji, a ne svi?

Radionica je organizovana u okviru kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji “Evropa za zelenu Srbiju”, koja traje do 24. septembra. Tokom kampanje održava se niz akcija s ciljem promocije zaštite i očuvanja životne sredine.