Otvoren konkurs za izbor “Evropske prestonice kulture” 2021.

Evropska komisija raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za izbor “Evropske prestonice kulture 2021.” iz zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Poziv je otvoren do 23. oktobra 2015. godine. Komisija će organizovati informativnu sesiju u Briselu 13. februara.

EU_prestonica_kulture_2021

U skladu sa zakonskim propisima EU, na konkursu mogu učestvovati samo gradovi iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU koje učestvuju u programu Kreativna Evropa u trenutku njegovog raspisivanja (23. decembra, 2014).

Ustanovljena 1985, Evropska prestonica kulture jedna je od inicijativa Evropske unije. Tokom godina, inicijativa je po svom obimu i razmeri prerasla u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi.

Svrha inicijative je da veliča raznovrsnost evropskih kultura i naglasi njihove zajedničke karakteristike, na taj način promovišući uzajamno razumevanje i interkulturalni dijalog i povećavajući osećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru među građanima.

Titula Evropske prestonice kulture može doprineti i dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju gradova jer njima i regionima kojima pripadaju može poslužiti kao snažno oruđe za sopstvenu revitalizaciju, ubrizgati novu dozu vitalnosti njihovom kulturnom životu, podstaći kreativnost u njima, poboljšati im imidž kako na nivou Evrope tako i na međunarodnom nivou, te može unaprediti njihovu društvenu koheziju.

Jedan od gradova iz sledećih zemalja kandidata odnosno potencijalnih kandidata za članstvo u EU će poneti ovu titulu u 2021: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Island, Crna Gora i Srbija.

Pozivaju se zainteresovani gradovi da pažljivo pročitaju tekst konkursa i podnesu prijavu najkasnije do 23. oktobra 2015 na ovom linku

Komisija će 13. februara organizovati informativni sastanak u Briselu (Ulica Jozefa II). Radni jezik sastanka će biti engleski, bez mogućnosti prevoda.

Zainteresovani gradovi se mogu prijaviti za učešće slanjem elektronske pošte na EAC-ECOC@ec.europa.eu do 30. januara (dozvoljeno je prisustvo najviše dva predstavnika iz svakog grada). Broj mesta je ograničen a učešće na sastanku je besplatno.

Saznajte više o akciji EU “Evropska prestonica kulture” na: http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm