EUteka kutak, posebno opremljen deo u biblioteci namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji, otvoren je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu.

EUteka kutak u Nišu jedan je od 45 kutaka formiranih u bibliotekama u 45 opština u Srbiji, koje su deo EUteka mreže biblioteka a koje je finansirala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

U EUteka kutku u svakoj biblioteci nalaze se sto, stolica i kompjuter kao i polica na kojoj su EU publikacije na srpskom jeziku koje pokrivaju najrazličitije teme: od toga kako funkcioniše EU, preko podrške koju u Srbiji EU pruža obrazovanju mladih, preduzetnicima, procesu pridruživanja Srbije u EU, do toga kako studirati, raditi ili volontirati u zemljama Evropske unije.

„U 45 opština u Srbiji trenutno je u toku otvaranje EUteka kutaka u bibliotekama. To su mesta na kojima se građani, u lokalnim sredinama, mogu direktno informisati o svemu što ih zanima o Evropi i Evropskoj uniji. Podržali smo one opštine i biblioteke koje su pokazale zainteresovanost da same informišu korisnike o EU. Nikad nije bilo jasnije da je strateški prioritet Srbije Evropska unija i zbog toga je izuzetno važno što bolje informisati građane, a posebno mlade, o benefitima koje pridruživanje EU donosi Srbiji“, rekao je Pol Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, na otvaranju EUteka kutka u Nišu.

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ je, povodom otvaranja EUteka kutka, održana tribina za niške srednjoškolce „Hajde da pričamo o EU“. Naim Leo Beširi, član Tima Evropa Srbija, razgovarao je sa gimnazijalcima o tome na koji način oni vide prisustvo EU u Srbiji i koliko zaista prepoznaju važnost procesa pridruživanja. Maša Đorđević, studentkinja iz Niša koja je boravila na španskom univerzitetu koristeći stipendije Erazmus + programa EU, namenjenog podršci obrazovanja mladih, prenela im je deo svog iskustva iz života i studiranja u Evropskoj uniji.

Narednih dana, EUteka kutci biće otvoreni u još 44 opštine u Srbiji.

„EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. U EUteka mreži biblioteka je 48 biblioteka širom Srbije. Više informacija o projektu pronađite na: www.euinfo.rs/euteka