Svečano otvaranje izložbe karikatura i kratkog stripa “Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!“ održaće se u sredu, 17. jula 2019. godine od 19 časova, u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu.

Nacionalni konkurs trajao je od 15. maja do 10. juna 2019. godine i organizovan je u okviru kampanje zaštite životne sredine “Pogledaj oko sebe”, čiji cilj je podizanje svesti o značaju očuvanja prirode i investicijama Evropske unije kojima pomaže Srbiji u toj oblasti.

Ukupno 125 radova pristiglo je na konkurs. Prvu nagradu osvojio je Pal Lephalf, za karikaturu “Noe2019”, drugu nagradu dobio je Radoslav Jakovljević za karikaturu “Selfi”, dok je dobitnik treće nagrade Zoran Marković za rad nazvan “Skockali smo je”.

Žiri je odlučio i o finalistima čiji će radovi biti prikazani na izložbi i koji će dobiti prigodne nagrade. 36 autora ušlo je u završni izbor, tako da će i njihovi radovi, pored pobedničkih, biti prikazani na izložbi.

Na otvaranju izložbe govoriće šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici i članovi žirija, karikaturisti Predrag Koraksić Corax i Jugoslav Vlahović.

Izložba u Galeriji ULUS-a trajaće do 24. jula 2019. godine. Više o kampanji zaštite životne sredine možete pročitati na sajtu www.pogledajokosebe.rs.