Mladi u Srbiji nemaju interesovanja i mogućnosti da putuju po zemlji i upoznaju bogatstvo kulture. Učesnici projekta Otpakivanje iz 12 gradova širom Srbije, koji su dobili priliku da se povežu i rade zajedno, smatraju da je to greška. Oni, iako dolaze iz različitih sredina, kako po veličini tako i po etničkom sastavu, ipak smatraju da ih više toga povezuje nego što ih razdvaja. Pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja rekla je da je taj projekat čiji je cilj povezivanje mladih i razvijanje tolerancije, dobar primer ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade u praksi.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović rekla je na završnom predstavljanju projekta Otpakivanje da su mladi tokom projekta prešli ukupno više od 10.000 kilometara da bi se sretali jedni sa drugima.

Pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja navela je da je projekat je posebno vredan jer je omogućio da mladi širom Srbije upoznaju jedni druge, iskažu potencijale, razbiju predrasude i da se gradi kultura mira i tolerancije i stvori mogućnost za pravljenje novih projekata.

Zamenica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar rekla je da se često dešava da su mladi netolerantni i da je odgovornost čitavog društva da to ne bude tako. Ona je istakla da tolerantan ne znači biti popustljiv jer tolerantni drže do svog mišljenja, ali poštuju tuđe.

Koordinatorka projekta Nevena Nikolić rekla je da je cilj završnog događaja da mladi predstave kreativne sadržaje koje su stvorili kroz angažovanje dugo godinu dana, što je nazvano završno Otpakivanje.

Na zavšnom događaju u Domu omladine u Beogradu dodeljena je i nagrada Kancelariji za mlade u Priboju, koja je po izboru stručnog žirija i glasača na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) napravila najbolji kulturni paket, odnosno kreativan izraz odlika svoje lokalne zajednice. Nagrađena je i Jovana Ostojić za priču “Kad se mladi igraju rata” koju je napisala u okviru projekta.

Nevena Nikolić je kao najzanimljiviji rezultat projekta izdvojila predstavu “Kuća velikog rata” koja je izvedena u Beogradu u okviru završnog događaja, pošto je prethodno igrana u još 5 gradova u Srbiji. Nikolićeva je ukazala, međutim, i na specifičnost rada sa mladima, jer je reč o otvorenom procesu u kojima mladi dobijaju priliku da se izraze kako žele.

Preuzeto sa www.euractiv.rs. Opširnije o završnom događaju i predstavi pročitajte ovde

Foto: Beta/Milan Obradović

 

Share and Enjoy !

0Shares