Kao i prethodnih i ove godine je “Evropski dan jezika” izazvao popriličnu gužvu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Iako su “Ulice jezika”, koje se tradicionalno nalaze ispred fakulteta, sada bile smeštene u holu fakulteta to nije smetalo da se stotinu dece zabavlja na dvadesetak jezičkih štandova, među kojima je bio i štand EU info kutka iz Novog Sada.

Đaci novosadskih osnovnih škola, imaju zadatak da reše određene zadatke koji svaki štand osmišljava za svoj jezik, ali i da nauče nešto novo. Za uzvrat dobijaju simbolične nagrade, a kao dokaz da su posetili svaki štand u svom “jezičkom pasošu” dobijaju pečat – vizu.

Na štandu EU info kutka glavna atrakcija bio je kviz “Koliko poznaješ Evropu” koji su deca rešavala vrlo uspešno, vraćajući se i po nekoliko puta da ponove igru.

Informaciona mreža Delegacije EU svoje publikacije prevodi na nekoliko stranih jezika, a brošura “Istražujmo Evropu” namenjana je upravo deci. Ova brošura za decu (uzrasta od 9 do 12 godina) predstavlja priču jednostavno i jasno. Puna zanimljivih činjenica i raznobojnih ilustracija, ona daje veseo pogled na Evropu i ukratko objašnjava šta je Evropska unija i kako ona funkcioniše. Štampana je na nekoliko stranih jezika, a ovom prilikom bila je savršena nagrada za pobednike našeg kviza.

Inače, Evropski dan jezika obeležava se 26. septembra, s ciljem popularizacije učenja jezika. Na Filozofskom fakultetu se uči i proučava skoro 30 jezika, a svi prisutni su kroz igru mogli da nauče ponešto novo o svakom od njih.

Savet Evrope je ovu manifestaciju ustanovio 2001. godine i na ovaj način ohrabruje građane 47 država članica da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta.