U EU info kutku u Novom Sadu danas je potpisan dokument o osnivanju „Panonske platforme za ljudska prava.“

Da bi se osiguralo poštovanje ljudskih prava i ostvario pritisak na relevantne grupe i institucije – poučeni dosadašnjim iskustvom i praksama u Srbiji i Regionu i smatrajući da su ljudska prava jednako važna za sve građane i građanke – nekoliko udruženja civilnog društva iz Novog Sada i Vojvodine odlučilo je da borbu vode zajedno i udruženo.

Odluku o okupljanju u jednu organizaciju pod nazivom „Panonska platforma za ljudska prava doneli su: Grupa za podršku mladim LGB osobama „Izađi“, Udruženje „Crvena linija“, Edit centar, Udruženje Sekularnih Humanista „Humans“ kao i pojedinci i pojedinke koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Ove organizacije, koje pozivaju srodna udruženja da im se pridruže, između ostalog, zahtevaju: Uvođenje nastave o seksualnom obratovanju i reporoduktivnom zdravlju, izbacivanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika za osnovnu i srednju školu, izgradnju sistema brige o mentalnom zdravlju od malih nogu kod dece, kao i obezbeđivanje prostora za samoorganizovanje mladih bez diskriminacije. Da se pokrene lokalna zajednica i da se u Novom Sadu okupe pojedinci i zajednice koji bi ukazivali na svakodnevne nevolje građana -posebno manjinskih grupa, LGBT zajednice, osoba sa invaliditetom, ljudi koji žive sa HIV virusom, Roma i drugih – kao što su nefunkcionalnost zdravstva i sudstva i ostalih institucija koji bi trebalo da jamče ostvarivanje ljuduskih prava.

O delatnostima EU Info pointa kao i osnovnom sadržaju pregovaračkog poglavlja 23 pravosuđe i osnovna prava, osnovnim vrednostima Evropske unije, koje obuhvataju vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava govorio je Milisav Milinković (EU Info point Novi Sad). On je naglasio da antidiskriminacijsko zakonodavstvo i zakonodavstvo kojim se štite manjine u Srbiji postoji, ali ima mesta, po oceni onih koji su sačinjavali Izveštaj Evropske komisije o Srbiji, za unapređenje ove oblasti u narednom periodu.

Grupa „Panonska platforma za ljudska prava najavila je manifestaciju „Naš prajd“, koja će ovog decembra biti organizovana prvi put u Vojvodini.

U okviru manifestacije „Naš prajd“ u Novom Sadu će se održati dva događaja:

U petak 9. decembra od 18 do 21 održaće se projekcija igranog filma iz 2014. godine „Prajd“, koji potpisuje grupa engleskih autora. Film će biti prikazan u Omladinskom info centru Infopolisu Trg slobode 3, suteren Apolo centra. Posle filma sledi diskusija.

U subotu 10. decembra 2016. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, održaće se panel diskusija „Zašto Naš prajd“ u Omladinskom klubu Opens 2019. na Bulevaru despota Stefana 5 od 18,30 sati do 21,30. Nakon diskusije od 21 je najavljeno je otvaranje izložbe fotografija grupe „Izađi“ pod nazivom „Rodno nekonformiranje“.