Na sajmu u EU Info centru predstavljeno je 25 organizacija civilnog društva ,a projekat su finasijski podržali Delegacija EU u Srbiji, Američka agencija za međunarodni razvoj u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice, uz podršku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Civil_Society-1

Sajam organizacija civilnog društva, na kome je predstavljeno 25 organizacija
civilnog društva, koje je Trag fondacija podržala u okviru projekta Civilno društvo za aktivne zajednice, otvoren je danas, u Domu omladine.

Posetiocima Sajma organizacije su se predstavile fotografijama, video i promotivnim materijalom,rukotvorinama.

35 projekat u lokalu

Na Sajmu su učestvovali i Novosadska biciklistička inicijativa, Odred izviđača iz Bajine Bašte, Udruženje
“Putokaz” iz Beograda, Omladinska reakcija iz Zaječara, Društvo za dobrovoljni rad i pomoć deci “Osmeh” iz Pirota.

Finansijski su ovaj projekat podržali Delegacija EU u Srbiji, Američka agencija za međunarodni razvoj, a projekat je realizovan u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice, uz podršku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Civil_Society-2

Organizaciju Sajma podržali su EU info centar i Dom omladine.

Direktorka za prikupljanje sredstava i komunikacije Trag fondacije Tanja Bjelanović rekla je da je kroz ovaj projekat podržano 35 projekata na lokalnom nivou.

Ona je rekla da je 35 udruženja građana na lokalu tokom 2013. godine uradilo značajne stvari u 29 lokalnih zajednica, a finansijska podrška za to je iznosila 11,5 miliona dinara.

U pitanju su bile ekološke teme, uređenje javnog prostora, socijalna inkluzija mladih, promovisanje sporta.

Oni su, između ostalog, uredili nekoliko igrališta i parkova, ostrva na reci Rzav, mladi su očistili okolinu u
Krupnju, Prijepolju, organizovano je i nekoliko pozorišnih predstava, javnih performansa.

Promeniti svoje sredine

Ekspert za upravljanje i monitoring EU grantovima na projektu EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Andreja Tonč najavila je da će 20. i 21.januara biti održana konferencija kojom počinje izrada strateškog okvira i rad na Strategiji za razvoj civilnog društva.

Ona je podsetila da je EU najveći donator za civilno društvo u celom svetu, što se najviše ogleda kroz dodelu grantova.

Mlađa savetnica za praćenje potreba organizacija civilnog društva Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Tijana Rolović rekla je da je Kancelarija sufinansirala 12 projekata, a jedan od njih je i Trag projekat.

Ona je rekla da ova Kancelarija podržava civilno društvo, građanski aktivizam, koji se najbolje vidi na primeru aktivnih zajednica u malim lokalnim sredinama koje menjaju svoje sredine na bolje i samim tim utiču na razvoj celog društva.

Share and Enjoy !

0Shares