Povodom 08. marta, Međunarodnog dana žena, EU info point Novi Sad i EU info point Niš u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom vas pozivaju na onlajn izlaganje i razgovor na temu “Nasilje prema ženama i zdravlje”.

Nasilje prema ženama je veliki društveni problem, koji ugrožava pravo žena na slobodan i zdrav život. Iako žene najčešće preživljavaju nasilje od strane muževa, intimnih partnera i drugih članova porodice, odgovornost da reagujemo na nasilje nalazi se na svim članovima društva jer Nasilje nije privatna stvar. Ugrožavajući život žena, nasilje onemogućava postizanje opšte jednakosti, razvoja i mira u društvu.

Neke od tema o kojima će se razgovarati:

– Život u nasilju i posledice na žene i njihovu okolinu

– Zakonski mehanizmi zaštite žena

– Uticaj nasilja na zdravlje žena

– Upoznavanje sa mogućnostima zaštite od nasilja

Prijave

Radionicu vodi:

TANJA IGNJATOVIĆ, psihologinja, doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2001. godine angažovana u Autonomnom ženskom centru u Beogradu. Pored individualnog konsultatnstkog rada sa ženama sa isksutvom muškog nasilja, koordinira programe edukacija za predstavnike institucija, istraživanja, analiza javnih politika i zagovaranja. Glavne oblasti ekspertize su rodno nasilje prema ženama u intimnom partnerskom odnosu, institucionalni odgovor na nasilja prema ženama i nasilje u porodici, zloupotreba dece protiv žena-majki koje imaju iskustvo nasilja, politike rodne ravnopravnosti u obrazovnim programima I odgovor obrazovnog sistema na rodno zasnovano nasilje.

*

Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se u čitavom svetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Početak obeležavanja povezan je sa protestima i akcijama koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, 1857. godine u Njujorku. Nastavak protesta desio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate. Njihov slogan je bio “Hleb i ruže”, gde je hleb bio simbol ekonomske sigurnosti, a ruže simbol kvalitetnog života. Ujedinjene nacije su 1975. godine, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava. Iako je od prvih koraka u borbi za prava i jednakost žena prošlo više od sto godina, napori i borba za bolji i sigurniji život žena, kao i za opštu jednakost još uvek traju.

Share and Enjoy !

0Shares