Učenici četvrtog razreda osnovnih škola ,,Banović Strahinja’’ i ,,France Prešern’’ razgovarali su sa dečijom spisateljicom Jaminkom Petrović na EU štandu Sajma knjiga u Beogradu. Uz čitanje odlomaka iz romana ,,Leto kada sam naučila da letim’’, književnica je sa mališanima ćaskala o različitim temama – pisanju, društvenim mrežama, nagradama, porodici… ,,Volim da pišem za decu jer su iskrena, oni će i da kažu i da pokažu da li im se knjiga sviđa’’, objasnila je književnica četvrtacima. Govoreći o reakcijama na njen roman ,,Leto kada sam naučila da letim’’ koju su prisutni đaci dobili na poklon, Petrovićeva je istakla da pomenutu knjigu ,,odrasli doživljavaju kao tužnu dok deca najčešće kažu da su ’’umrla od smeha’’. Glavna junaknja romana je Sofija koja je završila sedmi razred i krenula sa bakom na letovanje na Hvar u kome ima rođake za koje nije ni znala da postoje.

Jasminka Petrović je dobitnica brojnih nagrada i priznanja. Posebno je ponsna na Dositejevo pero koje je dobijala čak tri puta, a reč je o nagradi koju dodeljuju beogradska deca. Kaže da joj je ,,najveća nagrada kada ode u biblioteku i vidi na polici svoju knjigu svu ofucanu. To znači da su je deca čitala’’.

sajam-jasminka-2

Prisutni mališani bili su veoma znatiželjni pa su spisateljici postavljali brojna pitanja – od toga šta je kao dete želela bude kad poraste, da li njena deca vole da čitaju, kako uspeva da piše tako zanimljivo do toga da li radije piše kada je srećna ili ne.