Prethodog vikenda su u Beogradu i Novom  Pazaru održane  završne radionice Evropske škole debate. Na njima su polaznice i polaznici kroz simulaciju debatnog takmičenja pokazali svoja znanja i veštine koje su stekli tokom prethodnih sedam radionica.

U debati učestvuju četiri dvočlana tima koji predstavljaju prvu vladu, drugu vladu, prvu opoziciju i drugu opoziciju.  Sva četiri tima se takmiče jedni protiv drugih i na kraju se proglašava tim koji je pobedio.  Na početku takmičenja učesnici  od žirija dobijaju temu na koju se debatuje.  Teme za debatna takmičenja mogu da budu različite. Jedna od tema koja je bila zadata takmičarima u Novom Pazaru je glasila: “Ovaj dom se zalaže za uvođenje akciza na šećer”.  Takmičarima u Beogradu je kao jedna od tema bila zadata sledeća rečenica: “Ovaj dom se zalaže za davanje mikrokredita ženama u zemljama u razvoju.”

Debatu počinje predstavnik tima prve vlade koji iznosi pozitivne argumente u vezi sa temom koja je zadata. Nakon njega nastupa prvi predstavnik prvog tima opozicije koji iznosi  argumente kojima potkrepljuje svoje neslaganje. Dalje se naizmenično smenjuju i ostali predstavnici prve vlade i prve opozicije, a onda i predstavnici druge vlade i druge opozicije.  Takmičari imaju pravo da postavljaju pitanja osobi koja u tom trenutku govori, ali ne tokom prvog i poslednjeg minuta njenog izlaganja.

Takmičarke i takmičari tokom debate primenjuju različita pravila, taktike i veštine koje su stekli tokom prethodnih radionica i trude se da svoje argumente za i protiv predstave na najbolji način, kako bi zadobili naklonost žirija. Članovi žirija na ove dve radionice su bili iskusni debateri, članovi  organizacije Otvorena komunikacija, koji su ujedno i predavači na radionicama Evropske škole debate.

Ove debate u Beogradu i Novom Pazaru su, naravno, imale i svoje pobednike, ali su svi polaznici ovog programa zapravo pobednici. Svoje slobodno vreme su iskoristili za usvajanje znanja i veština, koje inače nemaju priliku da steknu tokom redovonog školovanja, a koje mogu da im budu korisne tokom života.

Proteklog vikenda radionice u okviru Evropske škole debate su održane i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.  Završne radionice i simulacije debatnog takmičenja će u Novom Sadu i Nišu biti organizovane 20. januara, a u Kragujevcu 27. januara.

Evropska škola debate je ove godine realizovana u okviru projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci”, kao set od osam radionica tokom kojih su polaznice i polaznici usvajali znanja i veštine potrebne za uspešno debatovanje, ali su bili u prilici i da kroz gostovanje eksperata iz Tima Evropa saznaju nešto više o istorijatu i različitim aspektima funkcionisanja Evropske unije i procesu pristupanja Srbije EU.

Share and Enjoy !

0Shares