Kako izgleda proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, šta čine tzv. ekonomska pregovaračka poglavlja i koja je uloga organizacija civilnog društva u procesu pregovora? Ovo su samo neke od tema o kojima su razgovarali učesnici radionica koje je realizovalo Društvo ekonomista Niša, u saradnji sa niškim EU info kutkom.

Prve dve radionice održane su onlajn, a među učesnicima bili su predstavnici medija, organizacija civilnog društva i institucija iz oblasti privrede. Kroz teorijski pregled i aktuelne konkretne primere, učesnike edukacije vodili su prof. dr Boban Stojanović, dr Ivan Đekić i dr Vladan Vučić.

Ovom prilikom, u fokusu je nekoliko važnih pregovaračkih poglavlja iz oblasti ekonomije: Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe; Poglavlje 8 – Politika konkurencije; Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika; Poglavlje 28 – Zaštita potrošača.

Učesnicima edukacije predstavljeni su koraci koji vode ka pristupanju Srbije EU, važne informacije koje objašnjavaju i približavaju proces evropskih integracija, kao i obaveze koje je potrebno ispuniti na tom putu.

Nakon ovoga, planirane su još tri onlajn radionice koje će biti održane početkom jula. Aktivnosti se finansiraju iz sredstava projekta „Osnaživanje organizacija civilnog društva za aktivno učešće u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u oblasti ekonomske politike” koji realizuje Društvo ekonomista Niša.

Sprovođenje projekta deo je šeme dodeljivanja finansijskih sredstava u okviru projekta “Pripremi se za učešće – Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u pregovorima o pristupanju EU kroz odabrane radne grupe Nacionalnog konventa o EU” (Pripremi se za učešće), koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. Projekat Pripremi se za učešće implementira Centar za evropske politike – CEP, u svojstvu vodećeg partnera na projektu, sa partnerskim organizacijama: Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Centar savremene politike (CSP).

Share and Enjoy !

0Shares