U okviru projekta „Žene u fokusu“, koji gotovo u celosti finansira Evropska unija, proteklog vikenda u Sokobanji održan je trening na temu „Rodno budžetiranje na lokalnom nivou“. Učesnici su bili predstavnici lokalne administracije opštine Aleksinac, civilnih organizacija, institucija i članovi Komisije za rodnu ravnopravnost.

Tokom dvodnevnog treninga učesnici su imali priliku da se kroz teoretski i praktični rad upoznaju sa osnovnim pojmovima i pozitivnim efektima rodnog budžetiranja, normativnim i političkim okvirima Republike Srbije za ostvarivanje rodnog budžetiranja. Drugi deo treninga je bio posvećen ulogama različitih aktera u procesu rodnog budžetiranja, programima lokalne samouprave, indikatorima i fazama rodnog budžetiranja u budžetski proces.

Rodna ravnopravnost i pitanja unapređenja položaja žena je ključni razvojni proces koji je započet na svim nivoima u Republici Srbiji. Cilj treninga je postignut samim tim što su uspostavljeni kontakti predstavnika civilnih organizacija i donosioca odluka o budućoj saradnji – strateškom partnerstvu u zajedničkoj izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost i unapređenje položaja žena u Opštini Aleksinac.

„Žene u fokusu“ je petnaestomesečni projekat Društva za razvoj kreativnosti i Opštine Aleksinac, koji traje  do sredine avgusta ove godine uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U sklopu ovog projekta, realizovano je istraživanje o problemima i potrebama žena u aleksinačkoj opštini i održana su dva treninga. Naredne aktivnosti su usmerene u pravcu unapređenja lokalnih politika i uspostavljenih mehanizama za rodnu ravnopravnost u cilju poboljšanja položaja žena u aleksinačkoj opštini kroz njihovo veće učešće i zastupljenost u javnom i političkom životu.

Aleksinac1

Projekat „Žene u fokusu“ je logičan nastavak prethodnog projekta Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca  („Seoske žene na potezu“ , takodje podržanog od EU) kada je u aleksinačkoj opštini napravljen prvi korak ka unapređenju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Opšti cilj projekta “Žene u fokusu”, koji traje do 20. avgusta 2015. godine, je poboljšanje položaja žena u aleksinačkojopštini kroz njihovo veće učešće I zastupljenost  u javnom I političkom životu.

Specifični ciljevi su kreiranje lokalnih politika za poboljšanje položaja žena jačanjem kapaciteta civilnog društva i  Komisije za rodnu ravnopravnost, kao i osnaživanje kapaciteta žena za učešće u javnom životu I procesima donošenja odluka povećanjem njihovih veština za komunikaciju,  zagovaranje I pregovaranje, te podizanje javne svesti  o značaju rodne ravnopravnosti.

Projektom je obuhvaćeno 25 žena aleksinačke opštine za treninge, 100 za kampanju i 250 za istraživanje, kao i 20 predstavnika lokalne administracije i civilnog sektora.

Ukupna vrednost projekta je 37 028,42 evra, od čega Delegacija EU finansira 93,05 odsto.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares