Prve radionice u okviru Evropske škole debate su proteklog vikenda organizovane u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu i Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Tako se još 60 srednjoškolaca i studenata  u ova dva grada pridružilo svojim vršnjacima koji su u Beogradu i Novom Pazaru ovog vikenda pohađali drugu u nizu od osam debatnih radionica.

Polaznice i polaznici u Nišu i Novom Sadu su pored sticanja prvih debatnih iskustava imali priliku i da se upoznaju sa tim da u bibliotekama u ova dva grada, inače i članicama EUTEKA mreže, mogu da pronađu brojne informacije o Evropskoj uniji, njenom finkcionisanju i procesu pridruživanja Srbije EU. Debatne radionice drže predavači iz organizacije „Otvorena komunikacija“, koji pored velikog znanja o debatama poseduju i zanimljiva iskustva o debatovanju, kao i brojne nagrade koje su osvojili na različitim debatnim turnirima u zemlji i inostranstvu.  Tokom radionica polaznice i polaznici će naučiti kako funkcioniše tzv. „britanski parlamentarni model debate“ koji se najčešće koristi na raznim debatnim takmičenjima. Kroz učešće u ovima obukama će steći znanja i iskustva u debatovanju i javnom nastupu, ali će biti u prilici i da nauče nešto više o Evropskoj uniji.

Četvrta po redu Evropska škola debate se organizuje u okviru EU projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ u pet gradova širom Srbije. Od 18. novembra debatne radionice kreću i u Kragujuevcu u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“.