Prvi filmovi nastali u Austriji pripadaju žanru bečkog, odnosno „Viena-filma“ (Wien-film) i bili su mešavina komedije, melodrame i romansiranih biografija. Od 1920. kada su se pojavili prvi dugometražni filmovi, posebnim ih je činio „bečki dijalekat“ kojim se govorilo u prestonici nekadašnjeg austrougarskog carstva i nigde više u zemlji.

Stanovnici Graca, drugog po veličini grada u Austriji, dugo su odbijali da masovnije pohrle u bioskope, smatrajući da je jezik koji se koristi u filmskim ostvarenjima neprirodan i da karikira originalnu verziju jezika.

Beč nije samo filmska prestonica kinematografije Austrije, tu su rođeni i najveći glumci ove zemlje, međutim – moralni pobednik u svetu glumačkih imena Austrije ipak je (p)ostao Grac. Tome je „kriv“ Arndold Švarceneger, sadašnji američki glumac i političar koji je rođen u selu Tai, 3km od Graca.

Dan austrijskog filma (ipak bez Arnoldovih ostvarenja) održaće se u EU info centru, u ponedeljak, 22. jula. Tada ćemo, uz podršku Austrijskog kulturnog centra i u okviru serijala Filmski ponedeljak #EUzaTEBE, predstaviti izbor kratkih filmova iz Austrije.

Posetiocima obezbeđujemo, kokice, slatkiše i sjajnu atmosferu – adresa je Kralja Milana 7, a projekcije počinju u 17h.

Svetla, kamera, akcija!

Share and Enjoy !

0Shares