Sledeće u seriji akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja”, održaće istoričarka dr Dubravka Stojanović. U četvrtak 5. maja u prostorijama EU info centra u Beogradu od 18 časova ona će održati predavanje Od kaldrme do asfalta: počeci evropeizacije Beograda”

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 05.05. do 12h. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu.

Dr Dubravka Stojanović je vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autorka je više knjiga i studija posvećenih različitim aspektima moderne i savremene srpske i evropske istorije, metodologiji istorijskih istraživanja, istoriji političkih ideja. Od 1999. do 2009.g. bila je potpredsednica Komiteta za obrazovanje u oblasti istorije pri Centre for Democracy and Reconcilliation in South East Europe sa sedištem u Solunu (Grčka), od 2012. do 2015.g. članica asocijacije COST (Evropska saradnja u nauci i tehnologiji). Nosilac je Nacionalnog ordena za zasluge Republike Francuske ( Ordre national du Mérite).

DS1Sažetak predavanja:

Procesi modernizacije i urbanizacije Beograda paradigmatični su za ukupne procese razvoja Srbije. Oni su obeležili dva veka pokušaja da se uhvati korak s evropskim tokovima, ali i zaustavljanja, odustajanja, blokiranja modernizacije. Zato razumevanje kontroverzne modernizacije Beograda znači i put za razumevanje  podsticaja i kočnica na koje je Srbija nailazila tražeći svoj put u modernost. Prestonica Srbije u modernost je ulazila na iracionalan način. Osnovni razlog bio je pokušaj da se zaostalost kompenzuje preskakanjem razvojnih faza, uvođenjem, na primer, poslednjih tehničkih dostignuća na neadekvatnu postojeću infrastrukturu. Pitanje koje se postavljalo jeste da li će neadekvatna osnova poništiti male modernizacijske korake i pretvoriti se u značajno gubljenje vremena i energije. U ovom predavanju biće predstavljeni primeri razvoja beogradskih ulica, javnog saobraćaja, struje, vodosnabdevanja i kanalizacije početkom 20.veka.