Publikacija ,,Evropski dnevnik’’ predstavljena je u EU info kutku u Nišu. Pred oko stotinu srednjoškolaca prezentovan je vodič čiji je cilj olakšano informisanje o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža.

„Evropski dnevnik“ pokriva širok spektar tema od nastanka EU i njenih institucija, preko ekologije, ljudskih i manjinskih prava, zajedničkog tržišta i valute EU, do mogućnosti za nastavak obrazovanja u nekoj od zemalja članica Unije. Poseban deo posvećen je odnosu Srbije i EU koji ima za cilj da učenicima i učenicama približi proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Osim što srednjoškolcima pruža bolji uvod u život u EU, vodič sadrži deo koji se odnosi na vođenje brige o sopstvenoj bezbednosti i zdravlju. ,,Rečnik Evropskog dnevnika nije birokratski i administrativan već smo nastojali da bude razumljiv i prilagođen mladima’’, istakla je koordinatorka ,,Evropskog dnevnika’’ Sanja Nasevski.

Ove godine ,,Evropski dnevnik’’ ima cilj promociju novog nagradnog konkursa za kreativne i inovativne učeničke radove. Konkurs je otvoren za sve učenike srednjih škola koji žele da pošalju radove na temu odnosa Srbije i EU ili na neku od tema koje su pokrivene Evropskim dnevnikom, a radovi mogu biti u pisanoj ili multimedijalnoj  formi, formi fotografije ili video zapisa. Nagrada za autore najboljih radova je putovanje u neke od država članica EU.

,,Sugerišem vam da, pre nego što krenete sa radom, prelistate Evropski dnevnik kako biste lakše došli do ideje na koji način ćete obraditi neku od ponuđenih tema’’, predlaže Nasevski.

Dobrodošlicu niškim srednjoškolcima poželela je menadžerka javnog prostora EU info kutka Bojana Petrović koja je rekla ,,da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo da za promociju Evropskog dnevnika vlada veliko interesovanje i što možemo da mladim ljudima pružimo šansu da budu inovativni i kreativno i najboljima od njih damo priliku da putuju po Evropi i upoznaju stari kontinent’’.

Kroz ,,Evropski dnevnik’’ će biti nagrađeno ukupno 16 škola. Konkurs je otvoren do 27. januara, a detalje možete naći na ovom linku.