Evropska unija će ove godine izdvojiti 45 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije u okviru Regionalnog programa, izjavio je vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Posle sastanka donatora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom Jadrankom Joksimović, Benedikt je rekao da je EU ukupno za stambeno zbrinjavanje izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije izdvojila 234 miliona evra.

Regionalni stambeni program (RSP) se sprovodi u četiri zemlje regiona s ciljem da se stambeno zbrinu najugoženije izbegličke porodice.

Srbiji je danas odobren osmi potprojekat vredan 19,9 miliona evra, kojim će se finansirati 938 stambenih rešenja – stanova, montažnih kuća i građevinskog materijala.

Benedikt je ocenio da taj program doprinosi pomirenju u regionu i zaceljivanju ratnih rana.

I američki ambasador Kajl Skot je istakao da su SAD zadovoljne rezultatima Regionalnog stambenog programa.

On je napomenuo da su SAD drugi donator po iznosu sredstava za taj program, a odao je i priznanje EU za njeno angažovanje.

Prema Skotu, Regionalni stambeni program treba da pomogne najugroženijim izbegličkim porodicama.

Na sastanku je bio i nemački ambasador Aksel Ditman, čija zemlja je pomogla Regionalni stambeni program i kao članica EU, ali i samostalno.

Ditman je precizirao da će ove godine 2.000 izbegličkih porodica u Srbiji biti zbrinuto u okviru Regionalnog stambenog programa.

Dačić je zahvalio donatorima istakavši da je cilj programa da se reši status ljudi koji su još izbeglice i da im se pomogne u stambenom zbrinjavanju.

Joksimović je objasnila da njeno ministarstvo bez portfelja zaduženo za evropske integracije koordinira upravljanje sredstvima iz IPA fondova.

Program se sprovodi uz pomoć Misije OEBS u Srbiji, a sastanku donatora sa članovima Vlade Srbije je prisustvovao i šef Misije OEBS Andrea Oricio.

Oricio je rekao da je OEBS ponosan što može da učestvuje u programu za pomoć izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije.

Više informacija možete pročitati u brošurama:

Share and Enjoy !

0Shares