Dan pre održavanja Sajma EU projekata „EU i Srbija na delu“ u Pirotu, u Narodnoj biblioteci u ovom gradu održana je tribina „Mitovi i istine o EU“ na kojoj se otvoreno razgovaralo o najrasprostranjenijim zabludama o Evropskoj uniji koje opstaju u našoj javnosti.

Na tribini su gostovali Nataša Savić Janjić, rukovodilac Grupe za komunikacije u Sektoru za komunikacije Kancelarije za EU integracije Vlade RS (KEI) koja je predstavila publikaciju „Mitovi i činjenice o EU“ (izdanje KEI) i Naim Leo Beširi, ekspert za EU politike iz Tima Evropa i izvršni direktor Instituta za evropske poslove.

Publikacija „Mitovi i činjenice o EU“ sadrži 21 mit o Evropskoj uniji do kojih je KEI došla obrađujući medijske izveštaje o EU u domaćim medijima. Ideja KEI bila je da se, uz pomoć ove publikacije kao i pratećih video animacija, razobliče neke od najsnažnijih zabluda koje građani Srbije i dalje gaje ali i da im se ponude istinite informacije o funkcionisanju EU i o tome šta proces pridruživanja Srbije EU zaista znači.

„Kroz odgovore koje dobijamo mereći kroz istraživanja evropsku orijentaciju građana Srbije mi shvatamo da građane zanimaju vrlo konkretne stvari. Oni žele da znaju šta je to što ulazak u EU donosi  njima i njihovoj deci, na koji konkretan način će se poboljšati njihov svakodnevni život kad Srbija bude deo EU“, rekla je Nataša Savić Janjić. Ona je sa građanima razgovarala o nekima od najistaknutijih zabluda poput one da „će nam biti ugrožen nacionalni identitet“, „da nećemo moći da pečemo rakiju“ „da ćemo jesti GMO hranu“, „da od ulaska u EU imamo više štete nego koristi“, nudeći im kontraargumente i tačne informacije.

Naim Leo Beširi priključio se razgovoru o zabludama o EU koje uporno opstaju u javnosti govoreći o svojim ličnim iskustvima i načinu na koji je on, kao evropski đak, doživeo Evropu i Evropsku uniju. Po njegovom mišljenju mitovi o EU opstaju delimično zbog toga što mediji nepotpuno izveštavaju o ovoj temi ali i zato što građani ne koriste sve dostupne izvore da se sami informišu o tome. Kroz brojne primere iz života i lična iskustva, Beširi je govorio o tome zašto članstvo u EU suštinski unapređuje kvalitet života.

Na tribini „Mitovi i istine o EU“ predstavljene su i EU publikacije „Kako funkcioniše EU“ i „Evropski mozaik“ i građani pozvani da potraže ove i druge publikacije u svojoj biblioteci kako bi se bolje upoznali sa procesom pridruživanja Srbije EU.

Narodna biblioteka Pirot jedna je od 48 članica EUTEKA mreže biblioteka a ova tribina organizovana je u okviru projekta EUEKA – EU u Vašoj biblioteci.

Share and Enjoy !

0Shares