„IPA kratak kurs za bolje razumevanje i izveštavanje o instrumentu za  pretpristupnu pomoć” održan je u EU info kutku u Nišu uz prisustvo novinara i urednika lokalnih i regionalnih medija i dopisnika nacionalnih i inostranih medijskih kuća.

O osnovama i programiranju IPA programa govorila je predstavnica Delegacije EU u Srbiji Maja Vučković Krčmar. Njena koleginica Svetlana Đukić uputila je novinare u grantove za nevladin sektor i medije i istakla da je “Delegacija EU u Srbiji civilno društvo pomogla sa minimum 250 projekata” i ukazala na to da je nedavno “Srbija proglašena državom sa najvećim brojem grantova u ovoj oblasti u celom svetu”.

Predstavnica Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije (Sektor za komunikacije i obuku) Marija Simić predstavila je aktuelno istraživanje javnog mnjenja o tome koliko su građani Srbije upoznati sa EU i putu Srbije ka Uniji i pokazala praktične primere kako (ne) treba izveštavati o ovoj temi.

“Ovo je prvi organizovani događaj u niškom EU info kutku koji je otvoren 11. maja u centru Niša i izuzetno nam je zadovoljstvo što smo pružili priliku novinarima da se što bolje informišu o pretpristupnom procesu kako bi objektivno i kvalitetno informisali građane o putu Srbije u EU”, rekla je menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.

Tokom kursa se razvila konstruktivna diskusija, novinari su iskazali značajno interesovanje za ovu temu, a polaznici i predavači se saglasili da je potrebno više sličnih događaja.