Polaznici Evropske škole debate su proteklog vikenda pored debatnih radionica imali priliku da se druže i sa članovima Tima Evropa koji su im održali predavanja na temu Evropske unije. U Novom Sadu prof. dr Vladimir Medović pričao je o nastanku EU, politici proširenja EU i odnosima EU i Srbije. U Nišu je Marjan Cvetković govorio o značaju omladinske politike u EU. Sa polaznicima u Beogradu Jelena Babić je kroz interaktivnu radionicu prikazala kako su ljudska prava važna komponenta pregovora sa EU, a  Teo Taraniš je u Novom Pazaru govorio o nastanku i razvoju EU i njenih institucija.

Tako će polaznici tokom trajanja Evropske škole debate pored znanja o debatovanju i javnom nastupu, kroz seriju predavanja koja će im držati stručnjaci za pojedine oblasti iz Tima Evropa, dobiti i najvažnije informacije o Evropskoj uniji, njenom funkcionisanju, kao i o procesu pristupanja Srbije EU.

Ovo je četvrti put da se Evropska škola debate organizuje uz podršku Evropske unije, a prvi put istovremeno u 5 gradova širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Novi Pazar). Kroz ovaj program će u periodu oktobar 2017 – januar 2018. proći oko 150 srednjoškolaca i studenata iz cele Srbije. Debatnu obuku sprovode predavači iz organizacije Otvorena komunikacija. Ovaj program obuka se odvija u okviru projekta “EUteka – EU u vašoj biblioteci” i uz saradnju sa bibliotekama članicama EUteka mreže.