„U susret Evropskoj godini nasleđa“ naziv je tribine koje je održana u Narodnoj biblioteci Smederevo, članici EUteka mreže biblioteka, u okviru projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“.

Osim podsećanja na to da će Evropska unija narednu godinu, 2018., posvetiti slavljenju evropskog kulturnog nasleđa, na tribini su predstavljeni programi „Kreativna Evropa“, „Evropa za građane i građanke“ s posebnim osvrtom na ulogu Smederevske tvrđave kao delu srpskog ali i evropskog kulturnog nasleđa i njenom potencijalu u razvoju ovog grada.

Gosti tribine bili su predstavnici ustanova kulture iz ovog grada – Centra za kulturu, Zavoda za zaštitu spomenika, Muzeja, Istorijskog arhiva, Javnog preduzeća „Smederevska tvrđava“, udruženja građana i drugih organizacija koje se bave proizvodnjom sadržaja iz kulture.

Milan Đorđević, menadžer Deska Kreativna Evropa Srbija, pojasnio je osnovne postavke programa Kreativna Evropa i informisao prisutne o trenutno aktuelnom konkursu posvećenom evropskoj saradnji, koji se završava 18.januara. On je podsetio da je do sada oko četrdesetak ustanova kulture i lokalnih udruženja građana iz Srbije uspešno realizovalo 72 projekta finansirana sredstvima programa Kreativna Evropa. Ova statistika smešta Srbiju u red zemalja koje aktivno koriste sredstva ovog fonda za kulturu a vrste projekata koji su realizovani potvrđuje da su i organizacije i pojedinci ovde spremni za utakmicu sa evropskim kolegama na ovom polju. Đorđević je predstavnicima ustanova kulture predstavio neke od najuspešnijih projekata iz Srbije, finansiranih ovim sredstvima, poput projekta „Take Over“  Zadužbine Kolarac, „Arhest“ koji su realizovali Arheološki institut, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice i evropski partneri a koji je namenjen razvijanju nove publike za arheološka nalazišta, projektu koji se trenutno realizuje „Matica srpska“ a odnosi se na razvoj publike, kao i o nekolicini novih, modernih projekata koji su u fazi priprema za trenutno aktuelni konkurs.

Marina Tadić je, ispred programa „Evropa za građane i građanke“, prisutnima pojasnila koje su im prilike za apliciranje na konkurse u okviru ovog programa dostupne. Uskoro se očekuje raspisivanje konkursa na temu „Evropsko sećanje“ i on će biti aktuelan do 01.marta 2018.godine. Ovaj program obuhvata i mogućnost uključivanja lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, ustanova kulture i drugih aktera i ne odnosi se samo na kulturnu delatnost. Dobar primer uspešno realizovanog projekta, finansiranog kroz ovaj program, je projekat „Eskalacija holokausta“ Istorijskog arhiva Beograda, čiji je jedan od rezultata bio stvaranje baze podataka logoraša iz logora na Sajmištu.

Na tribini je govorio i Dejan Radovanović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Smedereva, koji je izlaganje posvetio predstavljanju Smederevske tvrđave, specifičnom lokalnom spomeniku kulture iz ovog grada, jedinom srednjevekovnom srpskom dvoru. Smederevska tvrđava već sada predstavlja veliki potencijal ovog grada u turističkom i privrednom smislu jer je ona atraktivna lokacija za snimanje filmova ali bi, čulo se na tribini, taj potencijal mogao biti mnogo više iskorišćen. Tvrđavi je, pored rekonstrukciije, za koju su nadležni izuzetno zainteresovani, potreban niz drugih mera kojima se ona može pretvoriti u spomenik kulture koji ima i ulogu čuvara sećanja ali i ulogu pokretača razvoja lokalne sredine. Kao dugoročne ciljeve strategije razvoja ovog objekta, direktor Zavoda je naveo uključivanje u dunavske integracije ali i pozicioniranje Smederevske tvrđave na listu svetske kulturne baštine.

Tribina „U susret Evropskoj godini kulturnog nasleđa“ organizvana je u čitaonici Narodne biblioteke u Smederevu u kojoj, od septembra ove godine, postoji EUteka kutak, posebno opremljen deo biblioteke koji je namenjen korisnicima koji žele da se dodatno informišu o Evropskoj uniji. Ova biblioteka je jedna od 45 biblioteka u Srbiji koje, od jeseni ove godine, imaju EUteka kutak.