Učenici novopazarske Gimnazije imali su priliku da prisustvuju predavanju o evropskim vrednostima. Predavanju koje je održano u prostorijama škole prisustvovalo je više od 50 učenika i nastavnog osoblja ove škole.

Predavanje pod nazivom „Evropske vrednosti“ organizovano je sa ciljem predstavljanja i približavanja najvažnijih vrednosti na kojima je nastala i na kojima se zasniva Evropska unija. Predavanje je, takođe, imalo za cilj da mladima omogući bolje razumevanje procesa evropskih integracija Republike Srbije i da ih podstakne na aktivnije uključivanje u praćenje ovog procesa.

Mladi gimnazijalci su tokom diskusije pokazali zavidan nivo poznavanja i razumevanja ideja i vrednosti Evropske unije. Poseban naglasak stavili su na pitanja koja se odnose na, u javnosti često pominjane, predrasude u vezi sa gubitkom ekonomskog suvereniteta i kulturnog i jezičkog identiteta zemalja koje se pridružuju Evropskoj uniji. Dodatno, mlade su zanimale mogućnosti za mobilnost i obrazovanje u zemljama Evropske unije koje je su u ovom trenutku dostupne mladima u Srbiji.

Predavanje i razgovor sa učenicima vodio je Teo Taraniš, član Tima Evropa Srbija.

Predavanje je organizovano u okviru aktivnosti Tima Evropa Srbija uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centra.

Share and Enjoy !

0Shares