Volontiranje, učenje, usavršavanje, putovanje i druženje sa vršnjacima u zemljama Evropske unije bile su teme o kojima su u utorak, 6. febraura slušali učenici i učenice trećeg razreda Srednje ekonomske škole iz Novog Sada, u novosadskom EU info pointu.

Marina Grnja Klaić iz EU info pointa održala je prezentaciju Erasmus + programa i uputila ih na korisne sajtove na kojima se mogu informisati o prilikama koje ovaj program nudi, a koje će i oni uskoro moći da koriste.

– Erasmus + namenjen je svim studentima koji su završili prvu godinu studija, a jedan od osnovnih preduslova je i da vaš matični fakultet ima potpisan ugovor o saradnji sa fakultetom koji odaberete u inostranstvu. Prema statistikama, naši studenti najčešće biraju da svoje Erasmus + iskustvo steknu u Španiji, ona im je najprivlačnija, a svaki student koji je već učestvovao u programu posvedočiće da polaganje ispita nije ništa teže no na fakultetima u Srbiji, rekla je Grnja Klaić.

Ona je dodala da u Novom Sadu radi ogranak Erasmus Students Network – mreže lokalnih i nacionalnih studentskih organizacija u  kojima su angažovani mladi koji svojim vršnajcima pomažu da se prijave na Erasmus+ program. Oni nude pomoć kako onima koji žele da odu, tako i onim studentima koji dolaze iz inostranstva, i kojima je potrebna pomoć da se snađu u lokalnoj zajednici, bilo da se radi o iznajmljivanju stana, poznavanju pravila u saobraćaju, kupovini lokalnih proizvoda ili traženju sportskih i zabavnih aktivnosti.

Srednjoškolci su naročito bili zainteresovani za mogućnosti volontiranja koje im već sada stoje na raspolaganju, te su s posebnom pažnjom slušali o volonterskim kampovima i drugim oblicima volontiranja.

Share and Enjoy !

0Shares